Bosch Parade 2019

Drijvende optocht op de Dommel, in het historische hart van 's-Hertogenbosch

 • Vond plaats in juni 2019
De Dommel

Den Bosch

Op 21, 22 en 23 juni 2019 voer de Bosch Parade in het historische hart van ’s-Hertogenbosch. Bosch Parade is een wereldwijd unieke kunstmanifestatie te water met Jheronimus Bosch (1450-1516) als inspiratiebron. Zijn wereldberoemde kunstwerken zitten vol symboliek, fantasieën en absurditeiten die blijven oproepen tot nieuwe hedendaagse creaties. Bosch Parade werkte samen met EELT aan een nieuw totaalconcept om meer impact bij het publiek te creëren. Monique Zijp, Loes Reiling en Reg Gruson maakten namens EELT deel uit van het artistieke collectief dat samen de nieuwe versie van Bosch Parade opzette. Monique deed de regie, Loes componeerde de muziek en Reg maakte de video-portretten van de kunstenaars.

Brabants Dagblad noemde het “de beste tocht ooit” en sprak van een “recordaantal bezoekers”.

Impressie van de Bosch Parade 2019

Trailer voor de film Bosch Parade 2019 - Ode aan de makers

Bosch Parade heeft een nieuw gezicht

Bosch Parade 2019 eert haar inspirator Jheronimus Bosch als verteller. Zijn schilderijen laten zich lezen als mysterieuze beeldverhalen waarin hij op eigenzinnige wijze zijn tijdperk weergaf. Jheronimus Bosch was ook de allereerste genreschilder; de eerste schilder die het gewone volk een volwaardig plaats gaf in zijn schilderijen. In Bosch Parade 2019 eist dat gewone volk ook weer zijn plaats op.

Bosch Parade 2019 kun je beschouwen als een beeldend verhaal in veertien tableaus. Die vormen een universele fabel over macht en tegenkrachten, over strijd en toenadering, over chaos en hoop. Uit de chaos na de strijd moet een nieuwe orde opbloeien. Oude tegenpolen leggen uiteindelijk samen de basis voor nieuwe hoop in dit verhaal dat – net zoals Jheronimus Bosch – vervuld is van symboliek en fantasie. Deze editie wordt gemaakt in co-productie met EELT Theatercollectief.

Bekijk de veertien tableaus op YouTube.

DNA Bosch Parade

Bosch Parade wil professionele kunst inzetten om mensen te verbinden, én om te inspireren en te verrassen zoals Jheronimus Bosch dat 500 jaar geleden deed en nog steeds doet. Hiermee laten we al onze bezoekers als ‘hedendaagse Jheronimussen’ naar de wereld kijken en maken we die wereld iets eigenzinniger en socialer. Het DNA van Bosch Parade is opgebouwd uit: oorspronkelijkheid, vakmanschap en zeggingskracht.

Lees meer op de website van de Boschparade.

 • "Bosch Parade telt recordaantal bezoekers" – Brabants Dagblad

  Er zijn in totaal 2.200 tickets voor tribuneplekken verkocht. Het evenement is niet alleen de best bezochte editie tot nu toe, maar het is ook voor het eerst dat er een succesvol verdienmodel is toegevoegd aan het evenement.

 • ."..na drie jaar terug met de beste tocht ooit" – Brabants Dagblad

  Het Bosch Parade-team met regisseur Monique Zijp is zo slim om er dit keer een verhalend thema aan te hangen. [...] Een schilderachtige vertelling in
  veertien indringende tableaus.

 • "Bosch Parade kijkt weer vooruit" - Brabants Dagblad

  De geliefde artistieke botenparade over de Bossche Dommel vaart weer drie dagen uit. Met een nieuwe opzet die ervoor moet zorgen dat het evenement weer jaren meekan.

 • "Wat jagen we na?..." – Fontys

  De mens die denkt dat hij het goed voor elkaar heeft en die alles in balans houdt, maar toch kwetsbaar blijkt, omdat het nieuwe nu eenmaal niet tegen te houden is. Bosch Parade 2019 gaat over deze altijd doorgaande, soms met strijd gepaard gaande, vernieuwing. Iets wat we allemaal kennen.

 • "De Bosch Parade gaat iedereen verrassen" – Bossche Omroep

  De echte fans kunnen bijna niet wachten tot het zover is. "Mensen zijn ontzettend blij dat de Bosch Parade er weer is", vertellen Miesjel van Gerwen en Claire van Nunen namens de organisatie.

 • "TU/e'ers maken Het Lab..." – Cursor TU/e

  Derdejaars ID-student Serge Gruson: “Het overkoepelende verhaal gaat over het establishment dat plaats moet maken voor rebellen. Er ontstaat uiteraard halverwege een strijd en daarna blijft een oersoep over. Die mogen wij uitbeelden. Het is een belofte van iets nieuws, maar niet iets concreets.”

 • "Bosch Parade vaart internationaal..." – Brabants dagblad

  Het staat op de rails, we liggen op schema: de Bosch Parade wordt één verhaal, één geheel. De Bosch Parade gaat de wereld verrassen. Voor Den Bosch is het al gewoon, maar wij zijn echt uniek.

 • "Bosch Parade vaart weer in 2019" – Bossche Omroep

  "Het begon allemaal heel klein en intiem op de Binnendieze maar in de loop der tijd is Bosch Parade uitgegroeid tot een populair evenement dat jaarlijks behoorlijk veel mensen op de been krijgt", vertellen Miesjel van Gerwen en Claire van Nunen namens de organisatie.

 • "Een mooie fabel, dat is de Parade" – Brabants Dagblad

  "Wat jagen we na? Dat is voor mij de centrale vraag van het verhaal op en om het water", zegt regisseur Monique Zijp uit Tilburg, "[...] Bosch Parade wordt een ongelooflijk mooie fabel die aanzet tot nadenken."

Regie
Monique Zijp
Compositie
Loes Reiling
Beeldbewaking en beeldverslaggeving
Reg Gruson
Community regie
Boy Jonkergouw

Mede mogelijk gemaakt door:

“Poëtische producties over die dingen in het leven waarvan we 'eelt op onze ziel' krijgen of juist kwijtraken.”