Nieuwsbrief

Ongeveer vier keer per jaar verstuurt EELT een nieuwsbrief over aankomende activiteiten, terugblikken en meer. Lees hieronder de meest recente nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Ja, ik wil me aanmelden voor de nieuwsbrief:

Uitnodiging Nieuwsjaarsreceptie

Wij, de makers van EELT Theatercollectief, nodigen jou graag uit voor onze nieuwjaarsreceptie. Hierin kijken we terug op 2019, in het bijzonder op de Bosch Parade met de vertoning van de documentaire ‘Bosch Parade 2019 Ode aan de makers’ van Reg Gruson.

Daarnaast kijken we vooruit naar 2020, het jaar waarin EELT 10 jaar bestaat, iets dat zonder jou niet had gekund.
Het jaar ook waarin we verder gaan met het grote project ‘Vier de Wind’ dat in mei afsluit met het muziektheaterspektakel.

Als nomadisch collectief zijn we al 10 jaar lang de dankbare gast van vele culturele, sociale en ondernemende partners. Voor deze bijzondere gelegenheid worden we gastvrij ontvangen bij Kunstmaan in Tilburg.

Om 19.15 uur starten we met de documentaire ‘Bosch Parade 2019 Ode aan de makers’ (duur 55 minuten). Dit is dé gelegenheid om de film te zien, zeker voor wie de première in Den Bosch is misgelopen.

Om 20.15 uur start de feestelijke bijeenkomst waarbij iedereen kan binnenlopen. Kunstmaan is gevestigd op de Goudenregenstraat 15-6 te Tilburg. Kunstmaan heeft geen parkeergelegenheid en je wordt verzocht om per fiets of OV te komen.

We heffen graag - samen met jou - dankbaar het glas. Want zonder jou zou EELT niet kunnen bestaan.

EELT Theatercollectief bestaat uit:


Monique Zijp – artistieke en algemene leiding, concept en regie
Loes Reiling – compositie
Roel Kox – regie, performance en educatie
Reg Gruson – film, fotografie en vormgeving
Boy Jonkergouw – tekst en performance
Annette Zephat – financiële administratie
Erik Verbiest – marketing
William Schaffels – muzikale leiding en arrangement, organisatie
Max Gruson – webdesign en -development

Raad van Toezicht:
Marjo Frenk – voorzitter
Kristel Zegers 
Wilbert van Herwijnen
Wouter Jacobs

EELT Theatercollectief wordt op meerjarige basis ondersteund door Provincie Noord-Brabant. 
Voor vragen over EELT, om mee te doen, voor voorstellingen op locatie, theater voor je bedrijf, instelling, erfgoed of school, mail naar info@eeltweb.nl.
color-facebook-48.png
color-twitter-48.png
color-instagram-48.png
color-link-48.png

Nieuwsbrief december 2019🌲🌲🌲

Nieuwjaarsbijeenkomst
7 februari 19.00 uur

In 2020 bestaat EELT Theatercollectief 10 jaar. Dit willen we graag samen met jou een jaar lang gaan vieren. Daarom heten we je van harte welkom op onze Nieuwjaarsbijeenkomst. Omdat EELT nomadisch is, zijn we al 10 jaar lang de dankbare gast van vele culturele, sociale en ondernemende partners. Voor deze bijzondere gelegenheid worden we gastvrij ontvangen bij de Kunstmaan in Tilburg.
We heffen graag met jou, dankbaar en trots, het glas. Om 19.00 uur worden de deuren geopend. Om 19.15 uur tonen we de film Bosch Parade 2019: ode aan de makers – een film van Reg Gruson (duur 55 minuten). Dit is dé gelegenheid om de film te zien, zeker voor wie de première in Den Bosch is misgelopen. Alle Bosch Parade vrienden zijn dan ook van harte welkom.

Vanaf 20.15 uur start dan de feestelijke bijeenkomst waarbij iedereen kan binnenlopen. Kunstmaan is gevestigd op de Goudenregenstraat 15-6 te Tilburg. Kunstmaan heeft geen parkeergelegenheid en je wordt verzocht om per fiets of OV te komen.

Vier de Wind op het Energiefestival


Op 7 november vond voor de tweede keer het Energiefestival plaats dat was georganiseerd door Provincie Noord-Brabant. EELT Theatercollectief was uitgenodigd om met Vier de Wind een bijdrage te leveren aan het Energiefestival dat dit jaar plaatsvond in het monumentale Evoluon in Eindhoven. Zoals je op de foto kunt zien kreeg onze Windmobiel een ereplaats op het festival! Op het Energiefestival stond energietransitie centraal en hier kwamen meer dan 700 gasten op af.Het publiek kreeg een voorproefje van de voorstelling Vier de Wind die in mei 2020 gespeeld wordt in Wouw en Roosendaal. Een tipje van de sluier van het verhaal:
Aagje, de molenaarsdochter, ziet het niet zitten om het werk van haar vader in de historische molen voort te zetten. Uit het niets verschijnt daar Fossielebrandstofenergieman, een vlotte praatjesmaker, die Aagje mee neemt de wijde wereld in. Hoe dit afloopt, kun je in mei 2020 komen zien.
De Windmobiel maakt deel uit van de voorstelling en kon doorlopend bezocht worden.

EELT was als theatercollectief een beetje een vreemde eend in de bijt tussen de verschillende technische en maatschappelijke organisaties en ondernemers die op het Energiefestival aanwezig waren. Een medewerker van de gemeente Oss zei het zo: “ de meeste partijen hier benaderen de energietransitie vanuit het “blauwe” perspectief, het rationele denken. Jullie benaderen het vanuit het “rode” perspectief, de emotie en dat is natuurlijk heel belangrijk.” Dat dit klopte bleek wel uit de grote belangstelling die we kregen. EELT heeft goede contacten opgedaan.

“Love is all you need” in Winters Waalwijk

 
EELT verzorgde zaterdag 14 december buiten op het Raadhuisplein in Waalwijk een mini-festival met een mix van lokaal talent, jong talent uit de regio, een beeldende workshop voor kinderen en een korte eigen EELT-komedie.

Het was koud, winderig en nat in Waalwijk. Heel even leek het wel tè koud en tè guur voor een middag vol vuur. Maar af en toe scheen een gulle zon. Het gekostumeerde Waalwijkse koor de Vrolijke Noot maakte daar, uit volle borst zingend, dankbaar gebruik van. Golfjes publiek trotseerden de regen. Die vermengde zich met de traan van ontroering van een passant bij de zang van de jonge operazangeres Nienke Nasserian. Claudy Wolfs trof de ziel van haar publiek met haar liefdesliedjes.
En toen het echt te guur werd op straat, zocht het theatergezelschap van EELT met Bart van Gerwen, Tessa de Graaf, Roel Kox en Cameron Millar zelf het publiek op bij de verwarmde, volle terrassen. Een warm applaus was de beloning. Kinderen bleven met rode wangen en warme chocomel berichtjes vol liefde dichten, onder leiding van Rianne Theeuwes, tot het buiten echt helemaal donker was. De organisatie van de dag was in de bekwame handen van Boy Jonkergouw en Suzan Fikke. De conclusie: “Love is all you need” is een initiatief dat voor herhaling en ontwikkeling vatbaar is.

Drie nieuwe gezichten bij EELT

De afgelopen maanden zijn drie mensen begonnen bij EELT. Graag stellen wij deze aan u voor.


Suzan

Suzan Fikke, moeder van drie en productiemedewerker bij EELT Theatercollectief: als ‘drenkeling’ en ‘ongenode gast’ bij de Bosch Parade, kwam ik EELT binnenrollen, een warm bad. Met een achtergrond als woordvoerder en lobbyist in de grote serieuze mensenwereld, is het vrijwilligerswerk bij EELT een verademing. Ik help mee aan de achterkant van de producties, van sjouwen tot het bijhouden van bezoekersaantallen, van folders rondbrengen in woonwijken tot voorgesprekken met instellingen om samenwerking vorm te geven. De brug die EELT slaat tussen mensen, belangen en samenleving is wat mijn aandacht trok en waar ik graag aan mee wil bouwen.
 

William


William Schaffels (°1991, BE) ademt muziek. Al tijdens zijn studie HaFa-Directie in Tilburg werd duidelijk dat het delen van zijn liefde voor muziek het fundament was van zijn toekomst. Nadat hij in 2015 zijn bachelor behaalde met de muzikale vertelling ‘Malle Brandt’, een compositie voor verteller en harmonieorkest, zette hij zijn traject verder in Muziektheorie, waarin hij twee jaar later een Mastergraad behaalde. Momenteel doceert hij Muziektheorie aan de Academy of Music and Performing Arts (AMPA), en de Academie voor Musical-/Muziektheater te Tilburg. Daarnaast vind je William geregeld op het podium of in een programmaboekje om mensen uit te leggen waarom muziek de moeite waard is. Zijn devies is dat muziek van alle soorten een plek heeft. Bach of Berg, Romantiek of Hard Rock, Barok of Noise: Mooi is mooi.
William woont en werkt vanuit Tilburg.
 

Erik


Sinds enkele weken maak ook ik deel uit van EELT. Met veel enthousiasme ben ik aan deze veelzijdige en creatieve uitdaging begonnen. Mijn eerste doel is om iedereen naar Vier de Wind te krijgen; ik heet je dan ook van harte welkom!

Naast mijn werk voor EELT zet ik mij als zzp-er met veel enthousiasme in voor culturele en maatschappelijke organisaties. Bij EELT lever ik met plezier en humor een bijdrage aan de marketing en communicatie 

In mijn vrije tijd ben ik graag buiten - op de racefiets of in het bos - en binnen - in musea en restaurants. 
Graag maak ik binnenkort ook in levende lijve kennis, mogelijk bij een van onze projecten of online.
 
 

EELT Theatercollectief bestaat uit:

Monique Zijp – artistieke en algemene leiding, concept en regie
Roel Kox – regie, performance en educatie
Reg Gruson – film, fotografie en vormgeving
Boy Jonkergouw – uitvoerend producent en performer
Loes Reiling – muzikale leiding, compositie en performance
William Schaffels –  performance, organisatie en media
Suzan Fikke – productieassistent en communicatie
Annette Zephat – financiële administratie
Erik Verbiest – marketing en communicatie
Max Gruson – webdesign en -development

Raad van Toezicht:
Marjo Frenk – voorzitter
Kristel Zegers 
Wilbert van Herwijnen
Wouter Jacobs

EELT Theatercollectief wordt op meerjarige basis ondersteund door Provincie Noord-Brabant. 
Voor vragen over EELT, om mee te doen, voor voorstellingen op locatie, theater voor je bedrijf, instelling, erfgoed of school, mail naar info@eeltweb.nl.
color-facebook-48.png
color-twitter-48.png
color-instagram-48.png
color-link-48.png

VIER DE WIND IN WOUW OP 5 OKTOBER

Vier de Wind in Wouw op zaterdag 5 oktober

De oude molenaar en zijn dochter hebben het er maar druk mee. Op zaterdag 5 oktober tussen 14.00 en 16.30 opent De Arend haar deuren en draaien haar wieken voor kinderen en hun familie met activiteiten voor jong en oud. Er is live muziek, er zijn rondleidingen door de molen, er is ambachtelijk gemaakt meel, honing, bier en nougat. Je kunt een molen bouwen, een pannenkoek eten, er wordt geschminkt en je leert er alles over windenergie. En vanzelfsprekend is er theater: de molenaar en zijn dochter zijn druk aan het werk als Fossielebrandstofenergieman langskomt bij de molen...

Theater en muziek bij Wouwse molen De Arend       

 

Windmobiel

Ook de enige echte Windmobiel is van de partij. Dit unieke vehikel lijkt op de gondel van een nieuwe windmolen. Honderden schoolkinderen klauterden al in de Windmobiel en genoten van alle verrassingen.
De windmobiel is door Reg ontworpen en er is maandenlang aan gebouwd met hulp van de molenaars en vrijwilligers uit de buurt.
Nu trekken Monique en Roel door Roosendaal en omgeving om op tientallen basisscholen workshops te geven in theater, gedichten en ontwerpen. Als een ware Buurman en Buurman slepen ze de Windmobiel met zich mee. Dus ben je in Roosendaal en zie je verschrikte honden, afgevallen blaadjes, scheve lantaarnpalen en  starende voorbijgangers, dan weet je: hier is EELT Theatercollectief geweest met de Windmobiel. Vier de Wind komt overal. 


     

De Windmobiel op pad

Workshops

In de workshops leren kinderen dat alle molens – oud en nieuw - draaien door de wind en ons iets geven wat we nodig hebben: meel of elektriciteit.  Ze ontdekken waarom we trots mogen zijn op onze oude molens én nieuwe molens. De kinderen maken als experts van de toekomst futuristische ontwerpen voor nieuwe molens die nu nog niet bestaan. Ze leven zich in met dichten en theatermaken in het verhaal van de wind, de molenaar met zijn dochter en Fossielebrandstofenergieman. Ook op 5 oktober zijn er workshops.

Kinderen bezoeken en ervaren de Windmobiel

Vier de Wind op zaterdag 5 oktober is gratis te bezoeken. Het belooft een gezellige dag te worden! Dus kom zaterdag de wind vieren bij de Wouwse Molen De Arend, Akkerstraat 11 in Wouw, tussen 14.00 uur en 16.30 uur. 
 

Meedoen? 

Wil je meedoen met Vier de Wind tussen nu en eind mei 2020? We hebben plaats voor: muzikanten, spelers, dansers, kostuummakers, creatievelingen, stagehands, etc. De repetities beginnen eind januari. Ben je geïnteresseerd? Stuur dan een e-mail naar info@eeltweb.nl

Vier de Wind geeft de gemeenschap positieve en poëtische herinneringen bij het erfgoed van vroeger en het erfgoed van de toekomst. Het project 'Vier de Wind' krijgt tot en met het voorjaar van 2020 een vervolg in allerlei activiteiten die EELT Theatercollectief organiseert met en voor de gemeenschap in Wouw en Roosendaal. 
Vier de Wind wordt mogelijk gemaakt in samenwerking met en met ondersteuning van Wouwse Molen De Arend, Windpark Roosendaalse Vliet B.V., Provincie Noord-Brabant, Prins Bernhard Cultuurfonds, CultuurCompaan Roosendaal,  ZLTO, Malletkorps en Leerorkest BRAVO Harmonie Oranje, Dansschool Vive la Danse, Dynamo Dansschool, Roosendaal Danst, BS Gezellehoek,
 BS De Baayaert, Dorpsraad Wouw,
 VVV Roosendaal, Gemeente Roosendaal 

 

 
 

EELT Theatercollectief bestaat uit:

Monique Zijp – artistieke en algemene leiding, concept en regie
Loes Reiling – muzikale leiding, compositie en performance
Roel Kox – regie, performance en educatie
Reg Gruson – film, fotografie en vormgeving
Boy Jonkergouw – uitvoerend producent en performer
Oscar Trompenaars – performance, organisatie en educatie
William Schaffels – performance, organisatie en educatie
Kim Mathura – productie en relatiebeheer
Eddy Haers – contactpersoon Roosendaal
Annette Zephat – financiële administratie
Vacature – marketing en communicatie
Max Gruson – webdesign en -development

Raad van Toezicht:
Marjo Frenk – voorzitter
Kristel Zegers 
Wilbert van Herwijnen
Wouter Jacobs

EELT Theatercollectief wordt op meerjarige basis ondersteund door Provincie Noord-Brabant. 
Voor vragen over EELT, om mee te doen, voor voorstellingen op locatie, theater voor je bedrijf, instelling, erfgoed of school, mail naar info@eeltweb.nl.
color-facebook-48.png
color-twitter-48.png
color-instagram-48.png
color-link-48.png

Piazza Cultura Special

Benvenuti a Piazza Cultura!

Festival della cultura in atmosfera Italiana

EELT Theatercollectief organiseert op 25 augustus voor de tweede keer Piazza Cultura in de Heyhoef. De straten van het winkelcentrum barsten tussen 11.45 en 17.30 uur uit hun voegen van cultuur! Muziek, theater en dans van zowel professionele als amateurkunstenaars. Ook het lokale verenigingsleven presenteert zich tijdens Piazza Cultura. Op 7 oktober 2018 beleefde het EELTfestival zijn eerste succesvolle editie. Dit jaar wordt Piazza Cultura herhaald, met de bedoeling dat het een vaste plek krijgt in het hart van de Reeshof. Het evenement haalt cultuur uit de binnenstad naar de Heyhoef en het geeft talent en uit de wijk een podium. De jongste artiest is 9 jaar, de oudste 87. Als publiek wordt je, zwervend van de ene naar de andere intieme act, meegenomen in mediterrane verwondering.

Zie hier het programma!
 
 

Così tanto? Sì, così tanto!

In deze tweede editie hebben we weer een waslijst met talent waar de honden geen overdrachtelijk brood van lusten. Helma Melis die jandorie iets met participatie gaat doen qua buitengewone bewegingen, Maurice Leenaars Flamenco, die uw oren volgiet met fijnbesnaard genot, Nick noch Simon van F van der Meer en straattheater van Sentimento. Wil je de kinderen meenemen? Doen! Kaatjes Kinderkapsalon van Bianca van der Heijden tovert uw spruit om tot een post barokke dreuzel en Peer de Graaf, het allerlangste kind van Tilburg, komt met zijn vrolijke machine de boel op stelten zetten. De dames van Show'em Dans duiken ook op op plekken waar u normaal gesproken in rij staat om een leverworst af te rekenen. Minder is meer dus we ga maar niet zeggen dat we met Fred Versonnen de beste verhalenverteller van de Benelux in huis hebben en dat DC Company een vet openings- en slotspektakel neerzet. Dit bericht zou helemaal te lang worden als ik ook nog zou zeggen dat Anouk Kamp met een toffe groep muzikanten speciaal voor deze gelegenheid de band No Sweat heeft opgericht en laat ik vooral zwijgen over Anna Joan die toch wel een van de grootste muzikale jonge beloftes is van de Rockacademie. Laten we nu maar ophouden, voordat we beginnen over vette optredens van Popkoor AkoorT of de Tilburgse Opera of over Mezzo Sopraan Nienke Nasserian, die ook onze covergirl is. Nou zijn we dus junior stadsdichter Wies Weijermans bijna vergeten, junior volkszanger Farah Lintelo en onze Young Classical Talent Awards winnaars... Gelukkig hebben we de presentatie van muziekcentrum Rewind met zijn bevlogen aanjager Perry Janssen niet genoemd, anders zou dit bericht echt veel te lang geworden zijn voor een nieuwsbrief. Bedankt Reeshof Cultuurt, Winkelcentrum Heyhoef en Ivo Barac voor jullie steun!
 

Intervista ad artisti Nienke e Cefas!

Nienke Nasserian is een operazangeres die poëtische muziekvoorstellingen heeft gemaakt over haar Tanzaniaanse Roots. Op Piazza Cultura neemt ze ons met haar te gekke stem mee in de Italiaanse klassieke muziekkeuken.
Nienke: "Ik kijk heel erg uit naar het festival, ik ben heel erg benieuwd! Ik vind het ook onwijs leuk dat ik met mijn gitarist Boudewijn samen werk voor dit project. Ik ga verschillende klassieke stukken zingen, waar hij me op gitaar bij begeleidt.  Dat hebben we al eens eerder gedaan in een museum en het leek ons leuk dat bij dit optreden ook weer te doen. Een vriendin van mij woont in Reeshof en zij had inderdaad de poster gespot en naar me geappt. Dus dat is erg leuk."
Cefas: "Ik ga een mini voorstelling spelen met mijn theater partner Roel Kox. Wij blazen commedia dell’arte nieuw leven in! Theater was van oudsher de volksvermaak bij uitstek, met zijn roots op straten en pleinen. Straattheater is een toffe en laagdrempelige theatervorm voor iedereen. Evenementen als Piazza zijn belangrijk voor mij. Lekker onder de mensen spelen. Soms moet je cultuur op zoeken. En soms moet cultuur voor de voeten worden gelegd. Dit is zo’n voorbeeld van: 'Hier, kom d'r maar van genieten!' Mijn dochter had de poster gezien en gilde door de auto: 'Ik zie papa!' Terwijl ik zelf in Arnhem zat... na even zoeken hadden ze me gevonden. Op een Vespa met een 'stuk in m'n kraag'."
 
 

Piste Foli

Behalve de acts op locatie komen er op gezette acts bizarre parades voorbij in de goede traditie van de Italiaanse filmmaker Fellini. De performers staan te popelen, zo ook Astrid Rommens: "Ik vind het bijzonder om deelnemer te zijn van 'Silly walks' omdat ik graag buiten de gebaande paden loop. Iets waar mensen al vaak een mening over hebben en nu kan het wel!"

Satelliti

De afgelopen zomer heeft het festival zijn eerste speelse scheetjes gelaten in de Reeshof. Op onverwachte locaties doken onze artiesten op, met een voorproefje van wat komen gaat. Zo waren we aanwezig bij de opening van OBS Koolhoven, met Peer de Graaf en Michael Breukers. Het thema was DOES GEK! Dat heeft Peer geïnspireerd tot een nieuwe carrière als leraar 'raar doen': hij geeft aanstaande zondag een cursus vrolijke waanzin voor beginners en gevorderden. Tijdens de satellieten op de basisschool hebben de kinderen genoten en daarnaast ook een regendans gedaan, met echte regen tot gevolg.

 

Reso possibile da

Piazza Cultura komt tot stand vanuit een samenwerking tussen EELT Theatercollectief, culturele initiatieven uit de Reeshof, TheatersTilburg en ContourdeTwern. Het wordt financieel ondersteund door ReeshofCultuurt, Provincie Noord-Brabant en Winkeliersvereniging Heyhoef.
 

Ci vediamo a Piazza Cultura!

 

Verder in de EELTagenda

  • 9 t/m 11 september – EELT workshops Creative Thinking op Past:Forward Conference, Erfgoed Brabant
  • September – Educatieve workshops bij 22 scholen in Roosendaal en Wouw
  • 5 oktober – Vier de Wind, feestelijke middag bij Wouwse Molen De Arend
  • 10 oktober – Schoolvoorstelling voor het vijfentwintigjarig bestaan Basisschool Koolhoven
 

EELT Theatercollectief bestaat uit:

Monique Zijp – artistieke en algemene leiding, concept en regie
Loes Reiling – muzikale leiding, compositie en performance
Roel Kox – regie, performance en educatie
Reg Gruson – film, fotografie en vormgeving
Boy Jonkergouw – uitvoerend producent en performer
Oscar Trompenaars –  performance, organisatie en educatie
Kim Mathura – productie en relatiebeheer
Annette Zephat – financiële administratie
Vacature – marketing en communicatie
Max Gruson – webdesign en -development

Raad van Toezicht:
Marjo Frenk – voorzitter
Kristel Zegers 
Wilbert van Herwijnen
Wouter Jacobs

EELT Theatercollectief wordt op meerjarige basis ondersteund door Provincie Noord-Brabant. 
Voor vragen over EELT, om mee te doen, voor voorstellingen op locatie, theater voor je bedrijf, instelling, erfgoed of school, mail naar info@eeltweb.nl.
color-facebook-48.png
color-twitter-48.png
color-instagram-48.png
color-link-48.png

EELT Theatercollectief | Nieuws juli 2019

Beste <<First Name>>,

Het is volop zomer en EELT Theatercollectief denkt aan jou!

In deze zomerse nieuwsbrief laten we je nagenieten van de succesvolle Bosch Parade in Den Bosch, nodigen we je uit voor de tweede editie van Piazza Cultura in de Reeshof (waaraan je kan meedoen als performer!) en sluiten we af met een vooruitblik op Vier de Wind, dat kort na de zomervakantie gaat bruisen.

Koester je creatieve zomer-ideeën in de zon en tot 25 augustus op Piazza Cultura!

 

Nagenieten van Bosch Parade 2019

Wat hebben de honderden beeldend kunstenaars, bouwers, musici, zangers, performers, zwemmers, vrijwilligers, het artistiek collectief en de staf hun stinkende best gedaan om van Bosch Parade 2019 samen een groot succes te maken. “Beter dan ooit” kopte het Brabants Dagblad dan ook. De makers van EELT Theatercollectief willen iedereen enorm bedanken voor hun bevlogenheid, enthousiasme en het prachtige resultaat dat tot stand is gekomen.

EELT Theatercollectief was niet alleen als coproducent volop betrokken deze editie, ook veel artistieke professionals, performers en vrijwilligers kwamen uit het netwerk van EELT Theatercollectief. Fijn dat jullie er weer bij waren!

Monique Zijp, onze artistiek leider had als regisseur van de hele Bosch Parade een grote artistieke uitdaging op haar bordje. “Ik heb genoten van de creatieve samenwerking met kunstenaars en performers, waarbij we elkaar nieuwe dingen lieten ontdekken. Ontroerend was het moment dat ik achter het publiek op de oever stond en merkte dat het gezellige gebabbel verstomde en men heel intens keek naar de tableaus die voorbij kwamen en aan elkaar uitlegde wat de betekenis kon zijn. Daar doe je het voor!”

In september wordt de documentaire met kunstenaarsportretten getoond aan alle betrokkenen. Deze film wordt gemaakt door Reg Gruson en zit nu in de eindmontage. Natuurlijk delen we een link ook in onze nieuwsbrief.

Beeldmateriaal van Bosch Parade 2019 vind je op onze Facebookpagina.


 

Piazza Cultura: Italië in de Reeshof

Het strandzand kriebelt nog tussen je tenen. Het luchtbed ligt nog in de kamer. En toch zijn de scholen al een week begonnen... Wat heb je dan nodig?

Piazza Cultura! De zomersfeer wordt nog even vastgehouden in dit intieme culturele festival dat EELT Theatercollectief voor het tweede jaar produceert en organiseert. Wij brengen Italië naar jou, op zondagmiddag 25 augustus in winkelcentrum Heyhoef in de Reeshof. Daar klopt die dag het culturele hart van Tilburg. Kunstenaars uit alle windstreken geven je dan nog één dag gratis dat zorgeloze zomergevoel. Zo zijn er Nick noch Simon en Peer de Graaf uit Tilburg, de jonge Farah Linteloo uit de Reeshof zelf, maar ook internationaal vermaarde kunstenaars als Maurice Leenaars en Nienke Nasserian. Guerrilla artist Abdul Alkader Alwahed zal de mediterrane sfeer in tekeningen vangen. EELT Theatercollectief zorgt - met jouw medewerking - voor meerdere acts in Italiaanse sfeer.

Piazza Cultura is voor iedereen vrij toegankelijk tussen 12.00u en 17.00u. Wees welkom! Hier vind je het blokkenschema van deze feestelijke dag.

Piazza Cultura komt tot stand vanuit een samenwerking tussen EELT Theatercollectief, culturele initiatieven uit de Reeshof, TheatersTilburg en ContourdeTwern. Het wordt financieel ondersteund door ReeshofCultuurt, Provincie Noord-Brabant en Winkeliersvereniging Heyhoef.

Meedoen aan Piazza Cultura?

Jij kunt meehelpen als performer of vrijwiliiger aan Piazza Cultura! Zo zijn we op zoek naar:
  • Performers voor een absurdistische interventie van choreograaf Helma Melis: een kleine, grappig verklede parade in de publieke ruimte van de Heyhoef. Geïnspireerd op "Ministery of Silly Walks" van Monty Python. De korte performances zijn op verschillende momenten tussen 12.00u en 17.00u te zien. Er komen drie repetitiemomenten vlak voor het festival: 19 en 22 augustus van 20.00u - 22.00u en 25 augustus van 10.00u - 12.00u. 
  • Gastheren en gastvrouwen om het publiek te verwelkomen met Italiaanse warmte! Je maakt een praatje, flyert en wijst mensen de weg. Met een grote glimlach en een theatraal tintje.
  • Crew-support, om samen met Kim Mathura te sjouwen, bouwen en regelen, zodat Piazza Cultura een groot succes wordt.
Heeft één van bovenstaande mogelijkheden je interesse gewekt? Aarzel dan niet langer, ook al deed je zoiets nog nooit eerder,  en meld je aan bij Kim via kmathura@eeltweb.nl.

 

Vier de Wind

In september klauteren honderden schoolkinderen in Wouw en Roosendaal in de Windmobiel, een uniek voertuig gebouwd door Reg Gruson met hulp van Windpark Roosendaalse Vliet. Hierin ervaren de kinderen zelf op wonderlijke wijze alles wat de wind als energiebron te bieden heeft. Het binnenste van een historische windmolen en een hedendaagse windturbine komen samen in de Windmobiel tot leven. Zo worden erfgoed van het verleden en erfgoed van de toekomst met elkaar verbonden, terwijl kinderen fantaseren over de kracht en schoonheid van de wind.

De Windmobiel bezoekt in september en oktober 22 basisscholen in Wouw en Roosendaal. Kinderen kijken hun ogen uit in het voertuig en volgen workshops op het gebied van theater en beeldende kunst, gegeven rondom de kracht van de wind en het erfgoed van de molens. Roel Kox – geholpen door lokale spin in het web Eddy Haers – is de drijvende kracht achter dit educatieve aanbod.

De intensieve twee maanden langs de scholen in Wouw en Roosendaal sluiten we af op zaterdag 5 oktober bij Wouwse Molen De Arend. Op deze dag tussen 14.00u en 16.30u zijn alle kinderen, hun familie, alle EELTfans en andere belangstellenden welkom voor een middag met theater, muziek, ambacht, creativiteit en natuurlijk de Windmobiel bij Wouwse Molen De Arend, Akkerstraat 11 in Wouw. Maar Vier de Wind houdt hier niet op...

Het educatieprogramma van Vier de Wind is ontworpen door EELT Theatercollectief in samenwerking met CultuurCompaan uit Roosendaal, en wordt aangeboden als onderdeel van het cultuureducatieprogramma VitamineC.

Opmaat voor meer Vier de Wind!

5 oktober lijkt een afsluiting, maar is ook de opmaat naar het grote creatieve vervolg van Vier de Wind. Samen met kinderen die meededen aan het educatieprogramma, hun familie, lokale talenten van dansscholen, musici en acteurs gaan de makers van EELT aan de slag om een poëtisch muziektheaterspektakel te maken over de kracht en schoonheid van de wind, dat zich zal afspelen bij Wouwse Molen de Arend en Turbine 1 van Windpark Roosendaalse Vliet. Ook daarvan kan de datum alvast in de agenda: 8, 9 en 10 mei 2020! Ondertussen blijven de workshops beschikbaar voor nieuwe aanvragen.
 
 

EELT Theatercollectief bestaat uit:

Monique Zijp – artistieke en algemene leiding, concept en regie
Loes Reiling – muzikale leiding, compositie en performance
Roel Kox – regie, performance en educatie
Reg Gruson – film, fotografie en vormgeving
Boy Jonkergouw – uitvoerend producent en performer
Oscar Trompenaars –  performance, organisatie en educatie
Kim Mathura – productie en relatiebeheer
Annette Zephat – financiële administratie
Vacature – marketing en communicatie
Max Gruson – webdesign en -development

Raad van Toezicht:
Marjo Frenk – voorzitter
Kristel Zegers 
Wilbert van Herwijnen
Wouter Jacobs

EELT Theatercollectief wordt op meerjarige basis ondersteund door Provincie Noord-Brabant. 
Voor vragen over EELT, om mee te doen, voor voorstellingen op locatie, theater voor je bedrijf, instelling, erfgoed of school, mail naar info@eeltweb.nl.
color-facebook-48.png
color-twitter-48.png
color-instagram-48.png
color-link-48.png

Bosch Parade Special

Bosch Parade 2019

Op 20, 21, 22 en 23 juni vindt de Bosch Parade plaats in het historische hart van 's Hertogenbosch. Voor wie dit fantastische kunstevenement niet kent: de Bosch Parade is een wereldwijd unieke kunstmanifestatie te water met Jheronimus Bosch (1450-1516) als inspiratiebron. Zijn wereldberoemde kunstwerken zitten vol symboliek, fantasieën en absurditeiten die blijven oproepen tot nieuwe hedendaagse creaties.
Op weg naar de Bosch Parade
Bosch Parade en EELT

Het Bosch Parade gezelschap bestaat naast artistiek leider Miesjel van Gerwen uit Monique Zijp, Lucas Kastelijn, Loes Reiling, Erik Vink, Martijn van Dalen en Reg Gruson. Zij realiseren het totaalconcept en maken Bosch Parade editie 2019 samen met andere creatieven, makers en vrijwilligers. Onderaan deze nieuwsbrief zie je een overzicht van de betrokken kunstenaars. EELT Theatercollectief is deze editie co-producent van de Bosch Parade. Het hele team van EELT is op de een of andere manier wel betrokken bij dit project. Daarnaast zijn ook een heleboel deelnemers van vorige EELT projecten actief om iets bij te dragen aan deze bijzondere stoet kunstwerken. De Bosch Parade staat dit jaar onder algehele regie van Monique Zijp, zij heeft ervoor gezorgd dat de hele Parade een verhaal vertelt. Een verhaal over de wereld waarin een oude orde heerst maar deze wordt onverwachts verslagen, uit de resten van de verwoestende strijd ontstaat een nieuwe wereld, die echter nog teer en kwetsbaar is. 
Dit is de eerste editie dat alle verschillende kunstwerken samen een geheel vormen. Daarnaast heeft ze ervoor gezorgd dat er ook op de wal theater te zien is in de vorm van  de "Ongenode Gasten".
Bouwen, naaien en repeteren

Verschillende makers uit heel Brabant en daarbuiten zijn druk bezig met de laatste voorbereidingen voor volgende week. Omdat de Bosch Parade een drijvende stoet is, moet er veel meer uitgevogeld worden wat betreft bouw en choreografie dan bij een lopende of rijdende stoet. Creativiteit staat voorop maar veiligheid is minstens zo belangrijk.
De EELT-makers zwerven door heel Brabant om materialen te verzamelen en atelierbezoeken te brengen. Repetities vinden overal plaats en nu in de laatste aanloop naar de Parade worden de vaartuigen getest op de Dommel en wordt er gerepeteerd op het water.
Ongenode Gasten
 
De beste stuurlui staan aan wal dus heeft Monique Boy Jonkergouw gevraagd om de Ongenode Gasten aan te sturen. Boy Jonkergouw over de Ongenode Gasten: "Ik ga de Ongenode Gasten aansturen op de kant. Dit zijn een soort wezentjes, ze zitten tussen aliens en Jeroen Bosch-achtige wezens in. Zij reageren op wat er gebeurd op het water, de schepen en kunstwerken die voorbij komen. Ze zijn eigenlijk een ideaal publiek. Ze zijn erg actief betrokken bij wat er gebeurt op het water. Het zijn vriendelijke wezentjes in principe, maar op een gegeven moment ontstaat er wel een revolutie op het water. Ik stuur die mensen aan onder regie van Monique Zijp en bij mij kunnen ze ook terecht voor praktische vragen zoals “Moet ik in de rivier plassen of kan ik even naar de wc gaan?"
Muziek

De muziek van de hele Parade wordt gecomponeerd door Loes Reiling, een hels karwei om de 15 verschillende tableaus van muziek te voorzien. Elk tableau maakt weer gebruik van verschillende instrumenten en vertelt een verschillend stuk van het verhaal. Loes is dit karwei aangegaan terwijl ze ondertussen ook muziek aan het schrijven was voor haar afstuderen van twee Masterstudies. Gelukkig heeft ze die met succes afgerond en kan ze zich nu volledig richten op de Bosch Parade. Ze zegt over de muziek: "Ik probeer met de muziek de fabel te versterken. Er ontstaat eenheid over de hele parade heen, doordat bijvoorbeeld de muziek van het establishment verwant is aan elkaar. Zo ontstaan er een paar muzikale bogen over de hele parade heen, die alles op subtiele wijze aan elkaar smeden". 
Het fijne van werken met zoveel verschillende mensen is dat je ook nieuwe talenten ontdekt. Zo ook bij de muziek, Loes krijgt bij dit project de onmisbare steun van muzikant en fixer Sonja Oberkorfl.
Loes hard aan het werk
Sonja Oberkorfl
Tableaus 

Elk drijvend kunstwerk is een tableau dat een deel van het verhaal vertelt. Er zijn 15 tableaus. Elk tableau heeft een titel: triomf, heimat, scherven en hoop om er maar een paar te noemen. Uiteenlopende kunstenaars nemen elk een tableau voor hun rekening. Zoals bijvoorbeeld Rob van Dam, architect uit Den Bosch, hij bouwt TRIOMF, één van de spectaculaire tableaus van de Bosch Parade. Hij maakt een indrukwekkende vaartuig dat compleet zal kantelen door maar één voetstap teveel! Tegest Pecht-Guido is de choreograaf die deze uitdaging met een groep performers en muzikanten uit Tilburg aangaat.
TRIOMF, camera en montage door Reg Gruson
Beleven

Ben je ondertussen benieuwd geworden naar het verhaal, de muziek maar vooral natuurlijk naar de kunstwerken zelf? Kom dan vooral kijken. EELT nodigt je uit om op vrijdag 21 juni om 20.00, zaterdag 22 juni om 20.00 uur of zondag 23 juni om 15.00 te komen kijken en luisteren naar de drijvende poëtische stoet van kunstwerken. 20 juni ben je ook van harte welkom, dan is er een exclusieve première waar je toch kan komen kijken, want de Bosch parade vindt plaats in de openbare ruimte. De toegang tot de Bosch Parade is helemaal gratis, maar wil je zeker zijn van een lekkere zitplaats waar je goed uitzicht hebt op de voorbijvarende kunstwerken, reserveer dan een plaats op de tribune. Kijk op https://boschparade.nl/ voor alle informatie.
Betrokken kunstenaars

Sjon Brands
Rob van Dam
Martijn van Dalen
Monique Zijp & Lukas Kastelijn
Wij-Familie
Patrick en Judy Lijdsman
Erik Vink
Bert Vogels
Cora van Rijn
Tjeu van Bussel & Serge Gruson
Tom l'Istelle 
Monique van den Boomen
Compagnie Doedel
Alena Kogan
EELT Theatercollectief
EELT Theatercollectief bestaat uit:
 
Monique Zijp – artistieke en algemene leiding, concepten en regie
Loes Reiling – muzikale leiding, compositie en performance
Boy Jonkergouw - regie en performance
Roel Kox – regie, performance en educatie
Reg Gruson – film, fotografie en vormgeving
Oscar Trompenaars –  performance, organisatie en educatie
Kim Mathura – productie en relatiebeheer
Annette Zephat – financiële administratie
Max Gruson – webdesign en -development

Raad van Toezicht: 
Marjo Frenk – voorzitter
Kristel Zegers 
Wilbert van Herwijnen
Wouter Jacobs
EELT Theatercollectief wordt op meerjarige basis ondersteund door Provincie Noord-Brabant. 
 
Voor vragen over EELT, om mee te doen, voor voorstellingen op locatie, theater voor je bedrijf, instelling, erfgoed of school, mail naar info@eeltweb.nl.

EELT Theatercollectief | Nieuwsbrief Mei 2019

Bosch Parade


In 2019 vaart de Bosch Parade - de poëtische kunstparade - weer over de Dommel. Vele spelers en alle makers van EELT theatercollectief zijn samen met nog veel meer kunstenaars, performers en vrijwilligers aan het werk voor BoschParade. Monique bedacht met een team van collega kunstenaars een vernieuwend artistiek concept en ze doet de regie van de hele parade. Reg maakt een documentaire en doet de vormgeving van de 'Ongenode Gasten' en Loes componeert alle muziek.

Editie 2019 wordt een beeldend verhaal in 14 tableaus, een universele fabel die gaat over altijd doorgaande vernieuwing, net zoals we die zien bij onze inspirator Jheronimus Bosch.  Zijn wereldberoemde kunstwerken zitten immers vol symboliek, fantasieën en absurditeiten waar de kleine naakte man mee wordt geconfronteerd.

Bosch Parade vaart drie keer over de Dommel. Op vrijdag- en zaterdagavond 21 en 22 juni start Bosch Parade om 20.00 uur bij het Willemsplein. Op zondagmiddag 23 juni vaart de optocht vanaf 15.00 uur over de rivier die stroomt langs de historische vestigingsmuren van ‘s-Hertogenbosch. Al vanaf een uur vantevoren wordt het gezellig op de oevers van de Dommel en is er van alles te zien. Jullie zijn van harte uitgenodigd om te komen kijken, of misschien zelfs wel mee te doen (als figurant, grimeur of zwemmer). Neem daarvoor contact op met info@eeltweb.nl

Binnenkort meer info over BoschParade in onze BoschParade Special!

Meer informatie op www.boschparade.nl

Loes geslaagd

Haar muziek heeft al vele EELT voorstellingen verrijkt, maar op 19 mei was het officieel: Loes is geslaagd. In het Willem II Poppodium vond Elementary plaats, de examenvoorstelling waar ze hard aan heeft gewerkt. Een interdisciplinaire middag met muziek en dans. Het publiek werd rondgeleid door het theater waar het in verschillende ruimtes steeds op een ander stuk werd getrakteerd. De tweede helft van het concert klom Loes zelf op de bok om het harmonie orkest van St. Gregorius Haaren te dirigeren. Daarmee behaalde ze niet één, maar twee Masterdiploma’s: voor compositie en hafa-directie. Wij zijn trots!

Foto door Rens Bressers http://rensbressers.nl

Nationale Molendag en Educatie Vier De Wind

Op 11 mei was EELT Theatercollectief bij windmolen De Arend in Wouw. Daar vierden we de wind tijdens het Nationale Molenweekend. Onder begeleiding van Bart van Gerwen en Roel Kox in de rol van molenaar en knecht werd het publiek rondgeleid door de molen. Er werden verhalen verteld en opgehaald terwijl Oscar de sfeer van de molen en de wind verklankte met zijn saxofoon.

Nog meer goed nieuws! Reeds 20 scholen gaan gebruikmaken van ons onderwijspakket bij Vier De Wind. Het complete educatiepakket wordt samen met partner Cultuurcompaan aangeboden aan de scholen.
Meer informatie daarover vind je hier.

Het theater spektakel zal niet plaatsvinden in het weekend van 3, 4, 5 oktober maar in het molenweekend van 2020 op 8, 9 en 10 mei. Leuke bijkomstigheid: meer kans op goed weer.

Positief Voetbalklimaat Tilburg

Voor het derde jaar op rij zet EELT Theatercollectief zich theatraal in voor het Positief VoetbalKlimaat van Tilburg. Deden zij dat voorheen als de Broertjes Bal, nu gingen Roel en Boy de afgelopen weken als Bill en Jack op stap. De twee cowboys uit Texas lieten op een EELT-manier zien dat voetbal vooral leuk is als iedereen er plezier aan heeft. Door de voeten van de spelers te lezen konden ze zien of ze met het juiste been uit bed waren gestapt, lange tenen hadden of nog bij iemand een wit voetje wilden halen.

Piazza Cultura gaat internationaal

Op zondagmiddag 25 augustus is niet het centrum, maar de Heyhoef in de Reeshof het culturele hart van Tilburg. Reeshof Cultuurt, EELT Theatercollectief en Winkeliersvereniging Heyhoef bundelen voor het tweede jaar hun krachten voor een groots opgezet verbindend Festival: Piazza Cultura. Het festival wordt een kleurrijke uitbarsting van circus, muziek, dans en theater in de sfeer van een Italiaans dorpsplein, aantrekkelijk voor het hele gezin. Tijdens Piazza Cultura zijn er presentaties te zien van de vele eenmansbedrijfjes in de Reeshof, maar ook van verenigingen op het snijvlak van cultuur en sport. Dit jaar is bijzonder omdat Alejandro Ochoa uit Guadalajara, Mexico een muurschildering gaat maken speciaal voor deze gelegenheid. EELT programmeert niet alleen acts waarbij het publiek toeschouwer is, maar brengt ook interactief theater en workshops voor de kinderen.

Piazza Cultura duurt van 12 tot 17 uur, is gratis en iedereen is welkom.

Piazza Cultura

EELT Theatercollectief bestaat uit:

Monique Zijp – artistieke en algemene leiding, concepten en regie
Loes Reiling – muzikale leiding, compositie en performance
Roel Kox – regie, performance en educatie
Reg Gruson – film, fotografie en vormgeving
Oscar Trompenaars –  performance, organisatie en educatie
Kim Mathura – productie en relatiebeheer
Annette Zephat – financiële administratie
Max Gruson – webdesign en -development

Raad van Toezicht:
Marjo Frenk – voorzitter
Kristel Zegers 
Wilbert van Herwijnen
Wouter Jacobs

EELT Theatercollectief wordt op meerjarige basis ondersteund door Provincie Noord-Brabant. 
Voor vragen over EELT, om mee te doen, voor voorstellingen op locatie, theater voor je bedrijf, instelling, erfgoed of school, mail naar info@eeltweb.nl.
color-facebook-48.png
color-twitter-48.png
color-instagram-48.png
color-link-48.png

EELT Theatercollectief | Nieuws april 2019

Nieuw, nieuw, nieuw!

Heb je onze splinternieuwe website al gezien? Ga maar snel een kijkje nemen! Zoals je van ons gewend bent, hier een update over waar EELT op dit moment mee bezig is, met dit keer nieuws over:

Feestelijke afsluiting R-Act

R-Act, de theatergroep van EELT theatercollectief en R-newt voor Nederlandse en nieuwe Nederlandse jongeren sluit het project af met een feestelijke reünie. In 3 jaar tijd hebben meer dan 40 jongeren kennis gemaakt met theater als manier om te spelen, zich te uiten, de taal te leren en vrienden te maken. Met Roel Kox als docent van EELT, Monique Zijp als artistiek leider, Kim Mathura als productieleider, Reg Gruson als filmer/fotograaf/vormgever en Nina, Dalila, en Bart vanuit R-newt. 

Dit is wat de deelnemers erover zeggen:

Farah: "Met heel veel plezier heb ik samen met een aantal jongeren theater gemaakt, veel plezier gemaakt, veel geleerd en een toffe ervaring gehad, als afsluiting zijn we gaan bowlen en hebben we samen heerlijk gegeten, tijdens het genieten van een terugblik van wat we allemaal gemaakt hebben samen, ik kijk er met veel plezier op terug en wie weet dat er ooit nog een herhaling komt met deze leuke mensen."

Smilla: "Ik heb zelf met een van de eerste rondes meegedaan bij R-Act. Bij de reünie vond ik het heel leuk om te zien wie nog meer het plezier van theater heeft ontdekt door deze groep. Het was erg gezellig om weer wat bekenden terug te zien bij het bowlen en bij te kletsen."

Berhane: "Dit was een moment waar behaalde dromen en toekomstdromen werden besproken. Dit vond ik heel mooi. Zeker een zeer geslaagde avond."

Bosch Parade

Duizenden toeschouwers zullen zich op 20, 21, 22 en 23 juni verbazen langs de Dommel in Den Bosch. Samen met de "Ongenode Gasten” bekijken ze het verhaal van de vernieuwde Bosch Parade. Een verhaal over onstuitbare menselijke drang tot vernieuwing. Drie EELTmakers en drie Bossche kunstenaars tekenen voor dit concept.

Monique doet de regie en smeedt een geheel van de drijvende kunstwerken, amateurs en professionals. Daarin verschilt de parade van vorige edities. Ongeveer 50 kunstenaars en bijna 200 amateurkunstenaars, vrijwilligers en figuranten zijn met grote toewijding aan het bouwen aan autonome beeldende kunstwerken, kostuums, muziek, het verhaal. Loes schrijft alle muziek voor de Bosch Parade. Reg maakt een documentaire making off. Kom ook kijken deze zomer!

Bezoek van de Provincie

"Op 25 februari 2019 bezochten drie leden van de adviescommissie amateurkunst provincie Noord-Brabant, EELT Theatercollectief voor een visitatie. Met de voltallige Raad van Toezicht, bestuur en een aantal medewerkers van EELT ontvingen wij hen in de LocHal, de plek waar we kort daarvoor met 100 muzikanten de muzikale performance Footnote100, ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van AMPA (voorheen conservatorium) hadden voltooid. Op de eerste plaats vinden we het een supergoed initiatief dat deze commissie namens de Provincie zich daadwerkelijk verdiept in de culturele projecten/organisaties die subsidie hebben ontvangen." – Marjo Frenk, voorzitter Raad van Toezicht

Voorzitter Marc Versteegh, secretaris Diana Reesink en lid adviescommissie Ted Embregts waren goed ingewerkt, stelden fijne verdiepende vragen waar we iets aan hadden en waar we mee verder kunnen. Nadrukkelijk werd gekeken naar het advies uit 2017 en sloot men aan bij de toen gemaakte sterke en te ontwikkelen punten. Artistieke kwaliteit, zakelijke professionaliteit, marketing- en communicatiestrategie en bestuurskracht (inmiddels hebben we een nieuw lid RvT uit 's-Hertogenbosch) kwamen aan de orde. De commissie sprak meermaals tevredenheid uit, prees het enthousiasme van het collectief en gaf na afloop aan positief verrast te zijn over onze voltallige aanwezigheid en de goede voorbereiding. Wat ons betreft: een aanrader voor andere subsidiegevers, zo'n visitatie.

Uit het verslag van de provinciale commissie: "EELT werkt regelmatig samen met veel verschillende partners, van zowel binnen als buiten het culturele veld... De activiteiten die daaruit voortvloeien vinden plaats door heel Brabant. Stichting Industriestrand verbindt deze initiatieven met elkaar en is als een ware 'spin in het web'. Op die manier worden nieuwe netwerken gecreëerd. De commissie vindt dat er sprake is van een 'sterk bestuur'." Daar zijn we trots op!

Vier de Wind

EELT Theatercollectief viert de schoonheid van de wind samen met kinderen en amateurkunstenaars, bewoners van Wouw, Roosendaal en omstreken. Nieuwe beelden voor het erfgoed van het verleden en het erfgoed van de toekomst, de historische molen de Arend en de nieuwe windmolens van Windturbinepark Roosendaalse Vliet, worden gemaakt. Zelf windmachines maken, gedichten schrijven of zelf de wind spelen, op allerlei manieren zijn de wind en de molens een inspiratiebron. Bewustwording en educatie zijn belangrijke pijlers van het project. In de creatieve ateliers van EELT kunnen leerlingen van het primair onderwijs de wind vieren en zo kennismaken met alle belangrijke aspecten van ons erfgoed dat te maken heeft met wind en windenergie.

Voor de gelegenheid heeft EELT een speciale Windmobiel ontworpen die rondtrekt langs stad en land. In het binnenste van de mobile kunnen kinderen, maar ook volwassenen aan den lijve op een verrassende manier een oude, maar ook een nieuwe windmolen beleven. Alle activiteiten komen samen in een fantasievolle muziektheatervoorstelling op locatie bij de oude en de nieuwe molen, waarin vele amateurkunstenaars uit de omgeving samenwerken met de professionals van EELT. Door samen de schoonheid van de wind te vieren, brengt EELT de kern van het maatschappelijke vraagstuk rondom wind en windenergie aan de orde.

Op De Vloer, fase 2

Vorig jaar hebben wij de eerste fase van Op De Vloer succesvol afgerond, een performance met vrouwen uit ouderkamers. De ouderkamer is een plek bij de basisschool waar ouders welkom zijn en elkaar ontmoeten nadat ze hun kind naar school hebben gebracht. Het is de enige plek waar je moeders treft die nog nergens anders deel kunnen nemen aan cultuur of maatschappij. Door juist met deze vrouwen een performance te maken en die ook te tonen laat EELT de vrouwen hun creativiteit gebruiken als bron voor zelfvertrouwen, plezier en verbinding.

Dit verslag, door Miranda Poel gemaakt, geeft in woord en beeld weer wat in fase 1 is gedaan en bereikt.

Bij de tweede fase van Op De Vloer worden spelers uit die nieuwe doelgroepen dichter naar het reguliere cultuuraanbod geleid. Dans, taal en beeld worden in een performance verbonden De professionele kunstenaars van EELT helpen ze door samen de grenzen van hun eigen comfortzones op te zoeken. We geven invulling aan het credo: Tilburg stad van makers. Dat doen we op een radicale manier door ver buiten de gangbare brongroepen en locaties te werken. In de tweede fase krijgen twee jonge talenten de kans om zich bij EELT als maker te presenteren: Marleen Hendriks (genomineerde Jacques de Leeuwprijs 2018) en Nikita Maheshwary (afgestudeerd Master Performing Public Space 2018). 

EELT en Willem II

Maatschappelijke organisaties treffen elkaar in Tilburg bij het platform: “ Beursvloer”. Hier worden diensten geruild om elkaar weer verder te helpen. Zo is er een ruil ontstaan tussen Willem II EELT en EELT. EELT geeft een aantal workshops HapStapPoepFabriek aan leerlingen primair onderwijs die bij Willem II betrokken zijn en EELT krijgt daarvoor vrijkaartjes voor de wedstrijd Willem II - PEC Zwolle. Deze wedstrijd wordt gespeeld op zondag 14 april om 14.30 in het Willem II stadion. Als deelnemer of vrijwilliger van EELT - nu of eerder - mag je hier gratis mee naar toe. Let wel, er is een beperkt aantal kaartjes dus reageer snel, want wie het eerst komt, die het eerst maalt. Opgeven kan door een mailtje te sturen naar Roel Kox – rkox@eeltweb.nl.

Meedoen met EELT?

Wil jij spelen, musiceren, dansen, bouwen of op een andere manier aan de projecten van EELT? Dat kan nu op drie plaatsen verspreid over de provincie Noord-Brabant!

 

Bosch Parade

20, 21, 22 en 23 juni
Kom meedoen als Ongenode gast!? 
Klik op de link en vul het formulier in!


Op de Vloer, fase 2

27 en 30 juni
Wil jij als vrouw onderdeel zijn van een prachtig vrouwenproject bij ouderkamers?
Stuur een mailtje!


Vier de Wind

3, 4 en 5 oktober
Wil jij onderdeel zijn van een muziektheaterspektakel?
Stuur een mailtje!
 

Een greep uit de agenda

16 mei – HapStapPoepfabriek met Roel Kox en Sanne Nagtzaam, workshop voor groep 3/4/5 in Veghel

19 mei – Eindexamenconcert Master compositie/directie Loes Reiling, Willem II, Den Bosch

13 en 14 april, 25 en 26 mei – Community Weekend Bosch Parade voor spelers en vrijwilligers met Reg Gruson, Monique Zijp, Loes Reiling, Kim Mathura, Boy Jonkergouw e.a.., Bis Theater, Den Bosch

20, 21, 22 en 23 juni – Bosch Parade op de Dommel in Den Bosch

27 en 30 juni – Op de Vloer in IKTOON, maand van de amateurkunst, Bibliotheek Tilburg-Noord en nader bekend te maken locatie.

EELT Theatercollectief bestaat uit:

Monique Zijp - artistieke en algemene leiding, concepten en regie
Loes Reiling - muzikale leiding, compositie en performance
Roel Kox - regie, performance en educatie
Reg Gruson - film, fotografie en vormgeving
Oscar Trompenaars -  performance, organisatie en educatie
Kim Mathura - productie en relatiebeheer
Annette Zephat - financiële administratie
Gaby Hendrickx - marketing en communicatie
Max Gruson - webdesign en -development

Raad van Toezicht:
Marjo Frenk - voorzitter
Kristel Zegers 
Wilbert van Herwijnen
Wouter Jacobs

EELT Theatercollectief wordt op meerjarige basis ondersteund door Provincie Noord-Brabant. 
Voor vragen over EELT, om mee te doen, voor voorstellingen op locatie, theater voor je bedrijf, instelling, erfgoed of school, mail naar info@eeltweb.nl.
color-facebook-48.png
color-twitter-48.png
color-instagram-48.png
color-link-48.png
“Poëtische producties over die dingen in het leven waarvan we 'eelt op onze ziel' krijgen of juist kwijtraken.”