Nieuwsbrief

Ongeveer vier keer per jaar verstuurt EELT een nieuwsbrief over aankomende activiteiten, terugblikken en meer. Lees hieronder de meest recente nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Ja, ik wil me aanmelden voor de nieuwsbrief:

Nieuwjaarswens van EELT

EELT Theatercollectief wenst je een gezond en speels 2022.

In het vat voor jou: HapStapPoepFabriek, Stukafest, Anouk in Wonderland, Creative Saloons, Kunstkanaal, GLoBe, Vier de Wind, Young Talents, Nooit Gebouwd in Tilburg 
 

EELT Theatercollectief bestaat uit:

Monique Zijp – artistieke en algemene leiding, concept en regie
William Schaffels – muzikale leiding & arrangement, organisatie
Roel Kox – regie, performance en educatie
Reg Gruson – film, fotografie en vormgeving
Pieter-Max Schultz - vormgeving 
Boy Jonkergouw – uitvoerend producent en performer
Dorith van der Lee – productie
Douwe Dijkstra – financiële administratie
Max Gruson – webdesign en -development
Melinde Bussemaker - communicatie en PR

Raad van Toezicht:
Marjo Frenk – voorzitter
Kristel Zegers 
Wilbert van Herwijnen
Wouter Jacobs

EELT Theatercollectief wordt op meerjarige basis ondersteund door Provincie Noord-Brabant. 
Voor vragen over EELT, om mee te doen, voor voorstellingen op locatie, theater voor je bedrijf, instelling, erfgoed of school, mail naar info@eeltweb.nl.

Lichtpuntjes van EELT

In deze donkere, herfstige dagen sturen we je wat lichtpuntjes vanuit EELT Theatercollectief. We bieden een terugblik op cultuur in de Reeshof en de helden van EELT. En we kijken vooruit naar het moois wat gaat komen; de kick-off van Anouk in Wonderland in het Oude kerkje van Middelbeers, En Toen… bij Spruit Kinderfestival en Nabij op Landpark Assisië.

Volop cultuur in de Reeshof 

Wat hebben we afgelopen jaar genoten van maar liefst drie maal Kunstkanaal en het nieuwe evenement: Reesfiets Cultuursafari! Met alles wat niet kon, verplaatst en geannuleerd werd, waren dit bij uitstek evenementen die perfect pasten binnen wat wél mocht. En zo konden we ons hart ophalen bij poëzie, opzwepende Balkanmuziek, circus, dans, theater en de vertolking van verstilde liedjes, in het mooie gebied langs het kanaal in de Reeshof.

Benieuwd hoe EELT Theatercollectief een bijdrage levert aan de Reeshof als de culturele hub van Tilburg? Lees dit artikel dat we publiceerden op LinkedIn:  De Reeshof als culturele hub van Tilburg | LinkedIn

En Toen... op 

 

Spruit brengt deze kerstvakantie weer een prachtig programma voor kinderen in Tilburg! Op dinsdagmiddag 28 december maakt EELT voor Spruit, speciaal voor de Oranjezaal in het Paleis Raadhuis, onze voorstelling: En Toen… 

Fantasie brengt je overal. Naar de zolder van een oud paleis, of naar fabrieken uit de negentiende eeuw. Hoe leefden mensen toen? Hoe was het om arm of rijk te zijn in andere tijden? In deze prikkelende voorstelling combineert EELT fantasie met historie en neemt kinderen mee op een leerzame reis naar het verleden.

Je bekijkt niet alleen de voorstelling, maar krijgt ook de kans om het Paleis te bezoeken, een typisch Tilburgse locatie waar je zelden komt. De voorstelling duurt 30 minuten, van tevoren krijg je een rondleiding in het Paleis en na afloop gaan de kinderen aan de slag met een knutselactiviteit. Kom je ook? Koop je kaartje via Spruit Kinderfestival

Anouk in Wonderland 

We kijken niet alleen terug, maar natuurlijk ook vooruit. Op zaterdag 18 december is de kick-of van de voorstelling Anouk in Wonderland in het Oude Kerkje in Middelbeers. In deze voorstelling gaat niet Alice maar Anouk ‘down the rabbit hole’ en neemt zij de aanwezigen mee in haar eigen wereld vol verwondering. Voor trouwe EELT-fans is Anouk geen onbekende. Zo deed zij al mee met Footnote 100. Anouk kreeg op haar 28e een hersenbloeding. Hierdoor onthoudt ze alles maar een paar minuten. Nieuwe gezichten, namen, verjaardagen, ze zijn telkens weer een verrassing. Net zoals voor Alice, gaat er bij Anouk geen dag voorbij zonder verwondering: elke dag is een wonderland.

Vanwege coronamaatregelen is de voorstelling op 18 december besloten. Maar vrees niet, in het voorjaar pakken we uit met een prachtig benefiet samen met lokale amateurs en professionals in Cultuurcentrum Tiliander in Oisterwijk! Houd het in de gaten op onze website en social media.
 


Foto: Anouk en Theo Decloedt tijdens een Footnote100. 

Theaterroute Nabij op Landpark Assisië

Foto onder: Vormgever Pieter-Max Schultz bouwt het Nabij-voertuig. Dat doet hij samen met vormgever Reg Gruson, die niet op de foto staat. 
Iets wat nabij is, kan ver weg voelen. En iets wat ver weg is, kan heel dichtbij zijn. Theaterroute Nabij komt er in ieder geval aan op 14 en 15 mei 2022 op Landpark Assisië. Tijdens de theaterroute op het prachtige landgoed krijgen bezoekers uit de regio vier voorstellingen te zien. EELT Theatercollectief verzorgt één van de voorstellingen, als eerste in een reeks activiteiten tot 2024. Hoe die voorstelling eruit komt te zien, hangt af van wat mensen uit Biezenmortel en omgeving als inspiratie aanreiken. Met ons Nabij-voertuig bezoeken we de komende tijd kerstmarkten, de voetbalclub, de weekmarkt, een kampeerboerderij en ga zo maar door. In het voertuig delen mensen op film hun ideeën, herinneringen, verhalen en wensen over Landpark Assisië en de dorpen en landerijen eromheen. Ze kunnen ook iets moois achterlaten in de grote kast. Met al die verhalen, spullen en ideeën gaan wij aan de slag! Wat het in ieder geval wordt? Een voorstelling die het Landpark Assisië een beetje meer nabij de omgeving brengt.
Voor meer info en tickets: www.eeltweb.nl

Tilburgse helden(ketting) 

Mocht je het gemist hebben: we hebben twee helden in ons midden! Onze ‘eigen’ Roel Kox geeft samen met Cefas Hoofs kleur aan de stad Tilburg. En dat is niet onopgemerkt gebleven door het Zuidelijk Toneel. Zij zetten niet-alledaagse helden in het zonnetje en maken zo een heldenketting; een expositie van vijftig helden, geportretteerd door een lokale kunstenaar. Op hun beurt mogen zij ook weer helden kiezen en zo gaat de heldenstatus als een lopend vuurtje door de stad.
 
Heldenbutton
Zo kreeg onze eigen Monique Zijp de heldenbutton van Peer de Graaf tijdens Reesfiets Cultuursafari op 2 oktober. Iedere gekozen held mocht namelijk vijf mede-helden aanwijzen. Waarom koos Peer voor Monique? “Zij doet iets wat ik niet zou kunnen; theater maken en van begin tot eind organiseren. Ze is een zeer bijzonder figuur in het culturele, Tilburgse leven. Ze verrast met haar sociale karakter, zet mensen aan het denken en brengt mensen samen. Ze bracht al verbinding toen het woord nog lang niet hip was.” Kijk, die kan Monique in haar zak steken!

 

EELT Theatercollectief bestaat uit:

Monique Zijp – artistieke en algemene leiding, concept en regie
William Schaffels – muzikale leiding & arrangement, organisatie
Roel Kox – regie, performance en educatie
Reg Gruson – film, fotografie en vormgeving
Pieter-Max Schultz - vormgeving 
Boy Jonkergouw – uitvoerend producent en performer
Dorith van der Lee – productie
Douwe Dijkstra – financiële administratie
Max Gruson – webdesign en -development
Melinde Bussemaker - communicatie en PR

Raad van Toezicht:
Marjo Frenk – voorzitter
Kristel Zegers 
Wilbert van Herwijnen
Wouter Jacobs

EELT Theatercollectief wordt op meerjarige basis ondersteund door Provincie Noord-Brabant. 
Voor vragen over EELT, om mee te doen, voor voorstellingen op locatie, theater voor je bedrijf, instelling, erfgoed of school, mail naar info@eeltweb.nl.

Uitnodiging Reesfiets Cultuursafari

Reesfiets Cultuursafari

Vier bijzondere locaties – vijf betoverende familievoorstellingen.
Dat is Reesfiets Cultuursafari.

Op zaterdagmiddag 2 oktober val je al fietsend van de ene in de andere verrassing in ons meest westelijke stadsdeel: De Reeshof.
Reeshof Cultuurt en EELT Theatercollectief nemen je mee op reis langs circusacts, sprookjesachtig theater en speelse kleinkunstliedjes.
 

Finalisten Leids Cabaretfestival

Het is misschien wel een van de best bewaarde geheimen van De Reeshof: de mediterrane tuin van Italiaans restaurant Giardino d’Italia, aan de Reeshofdijk. Tussen de bloemen van dit Italiaanse paradijs luistert het publiek naar liedjes van Zee. De Tilburgse muzikanten van Zee behaalden in 2018 de finale van het Leids Cabaretfestival. De Zee neemt je mee, soms kabbelend, soms wild, soms serieus maar nooit expres. Melancholieke lofzangen op klunzige omstandigheden in onze toevallige levens.

Coronoiastreet

Oude rommel bestaat niet voor de Tilburgse theatermaker Moniek Smeets. Met wat anderen weggooien bouwt zij een betoverende wereld. Samen met haar compagnon Bram Wiersma verwonderde ze het nationale en internationale publiek met uniek beeldend theater. Coronaiastreet is een psychedelische poppenkastvoorstelling over de angst voor de besmettelijke ander. Plaats van handeling: de schoolkantine van basisschool De Boemerang.
 

Circus

Een reus uit Amerika en een veel kleinere vrouw uit de Groningse klei. Allebei lijken ze gemaakt van elastiek. Met hun gewaagde acrobatiek bezorgt Duo No Nonsense het publiek regelmatig een hartverzakking. Maar geen nood, het loopt altijd goed af, toch? Duo No Nonsense speelt in het Reeshofpark, in het openluchttheater achter Fifty50 bar. Hun acrobatische toeren worden afgewisseld met een voorstelling van EELT Theatercollectief. In deze voorstelling gaan De Tilburgse kleinkunstveteraan Peer de Graaf en accordeonvirtuoos Michaël Breukers met het publiek op zoek naar verbeelding en humor in tijden van Vaxvrees.  

Bibliotheek Heyhoef

Reeshof Cultuurt en de Bibliotheek Midden-Brabant slaan de komende jaren de handen ineen om De Reeshof Cultureel te verrijken. Tijdens de cultuursafari bieden ze het podium aan de zeer getalenteerde zangeres Anna Joan, die al eerder optrad bij Piazza Cultura en Heyhoef Backstage. 

Reserveren

Reserveren kan via de ticketlink op www.eeltweb.nl.
Last van zadelpijn of een andere handicap? Mail dan, nadat je hebt gereserveerd, naar info@eeltweb.nl en wij reserveren een gratis fietstaxi voor u! Wees er wel snel bij want we hebben er maar drie tot onze beschikking! De fietstaxi's dragen drie nieuwe ontwerpen van bewoners uit de Reeshof met ideeën voor de distributie-centra: "de grijze dozen langs het kanaal". Ze maakten deze ideeën tijdens de eerste editie van Kunstkanaal.

Wil je het liever weten uit de (digitale) krant? Dat kan!
De website 'indebuurt' is al overtuigd en ook Brabants Dagblad is enthousiast!
 
 

EELT Theatercollectief bestaat uit:

Monique Zijp – artistieke en algemene leiding, concept en regie
William Schaffels – muzikale leiding & arrangement, organisatie
Roel Kox – regie, performance en educatie
Reg Gruson – film, fotografie en vormgeving
Boy Jonkergouw – uitvoerend producent en performer
Dorith van der Lee – productie
Douwe Dijkstra – financiële administratie
Max Gruson – webdesign en -development

Raad van Toezicht:
Marjo Frenk – voorzitter
Kristel Zegers 
Wilbert van Herwijnen
Wouter Jacobs

EELT Theatercollectief wordt op meerjarige basis ondersteund door Provincie Noord-Brabant. 
Voor vragen over EELT, om mee te doen, voor voorstellingen op locatie, theater voor je bedrijf, instelling, erfgoed of school, mail naar info@eeltweb.nl.

Nieuwsbrief September 2021

Het najaar staat weer voor de deur! Achter de schermen is de afgelopen maanden veel werk verzet dat we graag met je delen. Laten we samen ontdekken wat de komende weken ons brengt.

EELT presenteert Vier de Wind op KaaiDuurzaam.

Duurzaamheid en cultuur: een perfecte combinatie wat EELT betreft? Vind jij dat ook? Bezoek dan morgen 18 september de opening van KaaiDuurzaam. Iedereen met een hart voor duurzaamheid en cultuur is welkom bij deze middag vol dans, film en een lokale markt. Natuurlijk met als thema duurzaamheid.

Het gebeurt allemaal in het gebouw KaaiDuurzaam in Roosendaal. Dit oude expeditieknooppunt (EKP) van PTT Post stond lange tijd leeg. De komende vijf jaar wordt het een plek waar inwoners, bedrijven, onderwijsinstellingen en organisaties samen komen om de verduurzaming van Roosendaal te versnellen. Om 12.00 uur verricht wethouder Klaar Koenraad de officiële opening, omlijst door een openingsact van EELT. Tijdens deze act tonen de danseresjes van Dansschool Vive la Danse, o.l.v. Linde Hanny, de Dans van de Wind die ook te zien is in de film Vier de wind.

Film Vier de Wind

Maar er is meer EELT te zien morgen! Zo kan je de hele dag de molenaar in actie zien bij onze Windmobiel en vertonen we ook de filmversie van Vier de Wind voor de eerste keer.

Met deze film sluiten we het kunstproject Vier de wind af. Vier de Wind ging in 2017 van start met centraal het ‘conversation piece’ de Windmobiel, een ontwerp van Reg Gruson, om de windmolens naar mensen toe te brengen. De afgelopen twee jaar verliepen anders dan van tevoren gedacht. In plaats van live voorstellingen, kwamen er filmopnames. En in plaats van samen op locatie repeteren, werd er zelfstandig gewerkt aan het vieren van de wind. Wat niet veranderde was de energie en het enthousiasme van deelnemers Vive La Danse, Dynamo & Studio de Vliet.

Zaterdag is het zover, dan tonen we trots het eindresultaat van twee jaar werk met daarin acteurs Smilla, Bart en Roel (resp. Aagje, Bries en Fossiele Brandstof Energie Man).
Kom je ook graag kijken? Je bent welkom van 11.00-17.00 uur. Toegang is gratis.
De film wordt om 12.30, 13.30, 14.30, 15.30 uur en 16.30 uur vertoond.

Mocht je niet kunnen? Dit is de prepremiere. De première volgt later dit seizoen.

Linde Hanny - Vive la Danse

Tijdens de filmopnames spraken we met de choreografe (en danseres) Linde Hanny van dansschool Vive la Danse op locatie in Roosendaal.
 
Vertel! Wat doe je vandaag hier op de filmset?
"Mijn naam is Linde Hanny, dansdocent en pedagogisch medewerker. Ik heb een choreografie gemaakt voor Vier de Wind en ik dans hier zelf in mee. De andere (jonge) dansers zijn de leerlingen van mijn dansschool Vive la Danse."
 
Wat dacht je toen je alle bedrijvigheid van de filmopnames zag onderaan de Windturbine?
"Tof! Nu komt alles beetje bij beetje samen."
 
Hoe ga je de kracht van de wind uitdrukken in de dans met jouw leerlingen?
"Met sprongen, draaien, snel voetenwerk en natuurlijk de kostuums. Deze hebben stof aan de armen; vleugel-achtig. De rustige, sierlijke armen laten een briesje zien."
 
Wat is jouw persoonlijke mening over de energie-transitie? Zou je A. het liefst terug naar vroeger, zoals bij de oude molens? Of kies je voor B. fossiele brandstof. Betrouwbaar, comfortabel en gemakkelijk, maar wel met stank, vervuiling en niet duurzaam. Of kies je voor C. het onbekende, de innovatie, schone en duurzame energie, maar wel met turbines en zonneparken?
"Als we het hebben over energie-transitie, dan kies ik voor C, omdat omdat er steeds meer mogelijk is. Energie op een schone en duurzame manier!"
 

Reesfiets Cultuursafari

Drie bijzondere locaties – vier vrolijke familievoorstellingen. Dat is Reesfiets Cultuursafari.
Laat je op 2 oktober meenemen door EELT Theatercollectief en Reeshof Cultuurt, op reis langs betoverende dans, sprookjesachtig beeldend theater en speelse kleinkunstliedjes.
Je fietst langs het Openluchttheater Reeshofpark naar Bibliotheek Heyhoef richting de tuin Giardino d’Italia en stopt bij basisschool Boemerang. Onderweg duik je onder meer in het leven van Tilburgse balvirtuoos Nasser el Jackson, laat je je verrassen door EELT Theatercollectief: zak en zakkie pakken uit, uitgevoerd door Tilburgse kleinkunstveteraan Peer de Graaf en beeldend performer Ad van Iersel. Met een grote rol voor lokaal talent én het publiek. Vervolgens betovert kunstenares Moniek Smeets met de psychedelische poppenkastvoorstelling Coronaiastreet en laat je je meevoeren door de muzikanten van de Zee. Vol melancholieke lofzangen op klunzige omstandigheden in onze toevallige levens.
Voor meer info en tickets: www.eeltweb.nl

Kunstkanaal3

 
Trek op zondag 17 oktober de stoute schoenen aan en laat je verrassen en verwonderen door kunst, cabaret, jeugdtheater, circus en (klassieke) muziek tijdens Kunstkanaal3 in de Reeshof. De theatrale wandeling brengt je in groepen van maximaal 30 personen langs diverse ontroerende, humoristische en swingende acts in de buitenlucht. Het decor: de parkachtige zuidelijke kanaalzone in de Reeshof. Kunstkanaal3 wordt georganiseerd door EELT Theatercollectief in opdracht van Reeshof Cultuurt.
 
Ben je hongerig naar meer info? Houd dan onze website en nieuwsbrief in de gaten!
Kijk hier alvast een terugblik op de tweede editie:
Een wandeling langs acts in de kanaalzone van Reeshof, Tilburg.
 
 

EELT Theatercollectief bestaat uit:

Monique Zijp – artistieke en algemene leiding, concept en regie
William Schaffels – muzikale leiding & arrangement, organisatie
Roel Kox – regie, performance en educatie
Reg Gruson – film, fotografie en vormgeving
Boy Jonkergouw – uitvoerend producent en performer
Dorith van der Lee – productie
Douwe Dijkstra – financiële administratie
Max Gruson – webdesign en -development

Raad van Toezicht:
Marjo Frenk – voorzitter
Kristel Zegers 
Wilbert van Herwijnen
Wouter Jacobs

EELT Theatercollectief wordt op meerjarige basis ondersteund door Provincie Noord-Brabant. 
Voor vragen over EELT, om mee te doen, voor voorstellingen op locatie, theater voor je bedrijf, instelling, erfgoed of school, mail naar info@eeltweb.nl.

Iets leuks voor aanstaande zondagmiddag: Kunstkanaal- Reeshof Tilburg

Nu de wereld weer van het slot gaat, sijpelt ook cultuur weer de Reeshof binnen en mag EELT daar weer een theatrale wandeling organiseren voor jong en oud.

Laat je verrassen door een rijk buffet van Tilburgse en nationaal bekende acts. Zo is er een optreden van het Tilburgse Corpo Maquina, met landelijk breakdance kampioen Shane Boers. Rauw en explosief met een voorliefde voor het acrobatische. Luister naar het duo Lieve Louise met hun instrumentale uitrusting van onder andere een fietspomp en een kinderpiano.
 
Geniet van de liedjes van De Andersons en laat je betoveren door de magie van Quintus, de Paarse Goochelaar. Musicalvereniging Musicio laat jong talent uit de Reeshof schitteren. Ierse alumnus van de Tilburgse circusacademie, Cal Courtney, brengt zelfs een heel nieuw genre op de planken: circusmusical!

EELT theatercollectief veegt de vloer aan met het traditionele onderscheid tussen amateurs en professionals en komt met een interactieve theatersport-act gecoacht door Roel Kox en Cefas Hoofs.

Aanstaande zondag, op 11 juli, is er een nieuwe Kunstkanaal, met cabaret, circus, wervelende dans en nog veel meer. Het is niet meer dan 2 km lopen in het totaal en bij de verschillende acts zijn zitplaatsen. Leuk als je komt. Wil je er bij zijn, bestel dan hier je tickets: 

https://www.eeltweb.nl/projecten/kunstkanaal/

Let goed op, je kunt meerdere tijden aanklikken, in het vakje met de tijden. Hopelijk tot zondag! 
 
 

EELT Theatercollectief bestaat uit:

Monique Zijp – artistieke en algemene leiding, concept en regie
William Schaffels – muzikale leiding & arrangement, organisatie
Roel Kox – regie, performance en educatie
Reg Gruson – film, fotografie en vormgeving
Boy Jonkergouw – uitvoerend producent en performer
Dorith van der Lee – productie
Douwe Dijkstra – financiële administratie
Max Gruson – webdesign en -development

Raad van Toezicht:
Marjo Frenk – voorzitter
Kristel Zegers 
Wilbert van Herwijnen
Wouter Jacobs

EELT Theatercollectief wordt op meerjarige basis ondersteund door Provincie Noord-Brabant. 
Voor vragen over EELT, om mee te doen, voor voorstellingen op locatie, theater voor je bedrijf, instelling, erfgoed of school, mail naar info@eeltweb.nl.

Nieuwsbrief EELT maart 2021

Samen met de opkomende krokussen, beginnen bij EELT ook weer de lentekriebels. Gelukkig kunnen we langzamerhand weer nieuwe dingen laten zien en is er bij lopende projecten ruimte voor het vieren van bijzondere momenten. En we hebben een nieuw gezicht bij ons collectief: als medewerker communicatie mocht Marieke van Middelkoop meteen aan de slag voor deze nieuwsbrief.
 
 

Geveldoek en eerste dankpaneeltje

We kijken met trots terug op de bijeenkomst van Dankraam Tilburg op zaterdag 27 februari. De onthulling door burgemeester Theo Weterings en wethouder Marcelle Hendrickx van het door Riëtte Sommerdijk en Michiel Corten gemaakte geveldoek voor het Paleis was prachtig. De uitreiking van het eerste dankpaneeltje daarna aan Farah en Dylan Lintelo door burgemeester Weterings was vertroostend. Ontroerend was het video-gesprek met de 90-jarige José van Tiggelen, als verpleegster in 1951 betrokken bij de pokkenepidemie in Tilburg. Omdat het precies een jaar na de eerste corona-persconferentie in Nederland was, trok de activiteit zelfs de Spaanse pers. We hopen dat we met de hele Dankraam Tilburg-community de stad een beetje moed in konden spreken. Onze overige 20 corona-helden krijgen op een later moment een dankpaneeltje uitgereikt. Hou onze socials in de gaten voor meer informatie en lees hier meer over de afronding van project Dankraam Tilburg.
Iria Meira-Garrido, saxofoon, schetsontwerpen Riëtte Sommerdijk, contact met José van Tiggelen, Berny van de Donk
Onthulling geveldoek
Farah & Dylan Lintelo
 

Lachen en 'janken' bij De Nieuwste School

Woensdagavond 24 februari. Een appje van een docent van De Nieuwste School: "Kunnen we vanavond even bellen over een superleuke klus? Maar het moet wel op heel korte termijn!"

Vier dagen later (1 t/m 5 maart) staan EELT Theatercollectief-artiesten Roel Kox, Boy Jonkergouw, William Schaffels en Cameron Millar paraat. Ze verzorgen voor 25 klassen een op maat gemaakte mini-workshop voor De Nieuwste School in een wel heel 'coole' locatie: het Pathé filmtheater in Tilburg. Na de tweede lockdown mogen de middelbare scholen weer open, maar met strikte beperkingen. Daarom wijkt De Nieuwste School uit naar de bioscoop midden in de stad. Hier worden de leerlingen ontvangen.
 
Zij hebben het tijdens deze tweede lockdown niet makkelijk gehad. Dus ondanks de tot de verbeelding sprekende locatie, is de start van de lessen niet eenvoudig. Reden voor de school om bij het weerzien op de eerste dag extra aandacht te besteden aan het welzijn van de leerlingen, samen met hun mentor. EELT schiet daarbij te hulp om de serieuze insteek van de dag in het filmtheater ook een luchtig en fantasievol aspect te geven.

Bij elke klas komt onverwachts de fameuze, maar dubieuze casting director Mr. B.M.W. Silver met zijn crew binnen om jong talent te scouten voor zijn nieuwe post-corona-film. Mister Silver laat de leerlingen opveren uit hun grote rode pluche stoelen. Welke emoties riep de lockdown op bij de jongeren? En hoe kun je die emoties acteren? Dat is waar Mister Silver naar op zoek is. De massa-auditie sluit af met een belangrijke acteeroefening: van lachen naar janken. En zo wordt, beginnend vanuit de lach, met echte 'jankslangen' corona uiteindelijk weggejankt. "Dit kan alleen op De Nieuwste School", lacht een leerling na afloop
 

EELT interviewt Smilla

Jonge EELT-talenten ontwikkelen zich tot professionals. Marieke sprak met hen.
Smilla Brachini met Cameron Millar en Bart van Gerwen in Vier de WInd
 
Ze mag dan één van de jongste acteurs zijn bij EELT: toch is Smilla Brachini voor EELTbegrippen een ‘ouwe rot in het vak’. Al op haar dertiende speelde ze - toen nog een verlegen meisje - mee in voorstelling De AardappelEELTers. En daar is de nu 21-jarige nooit meer mee opgehouden.
 
Anderhalf uur, dat is natuurlijk voorbij voor je ‘t weet. Maar anderhalf uur repeteren is voor Smilla tijdens de lockdown regelrecht hemels. “Ik vind het echt heel fijn om af en toe te kunnen repeteren in deze tijd.” Smilla is blij dat ze samen met haar tegenspeler Roel, scenograaf Serge en regisseur Monique toch aan de kindervoorstelling ‘En toen…’  kan werken.
Repetitie 'En toen...'
‘En toen…’ zou eigenlijk in première gaan op het Spruit Festival voor kinderen van 2 tot 12 jaar in het Paleis van Tilburg, maar is in verband met corona tot december 2021 uitgesteld. Gelukkig krijgt ‘En toen…’ dit voorjaar alsnog haar première, in een toffe samenwerking met Factorium op openbare basisschool Koolhoven. 
 
Verkleedpartijen
Smilla: “Het fijne aan deze voorstelling vind ik dat we helemaal in een kinderfantasie kruipen. We bouwen een schip op het toneel en natuurlijk zijn er verkleedpartijen. Roel en ik zijn twee schoonmakers die in de geschiedenis duiken met de spullen om ons heen. We vinden bijvoorbeeld een echte ridderhelm en stellen ons dan voor hoe de jonge mensen uit die tijd leefden. We zijn zowel de vertellers als personages uit die tijd, heel leuk.”
 
Zitten en tekenen
Al 8 jaar speelt Smilla mee in voorstellingen van EELT. Dat begon toen ze in 2013, op haar 13e, meedeed aan een tekenwedstrijd van Vincent’s Tekenlokaal in Tilburg. Bij deze wedstrijd hoorde ook een voorstelling in het Paleis en Smilla werd gevraagd of ze een jonge Vincent van Gogh wilde spelen. “Ik hoefde alleen maar te zitten en te tekenen in het stuk, dat durfde ik wel. Ik vond het meteen heel erg leuk om te doen en voelde me ook echt thuis bij deze club fijne mensen.” Vanaf dat moment deed Smilla steeds vaker als speler mee aan de projecten van EELT, bijna altijd samen met haar vader Maurice. Zo groeide ze van Nieuwe Vincent naar Aagje de molenaarsdochter (in Vier de Wind) en van jeugdspeler naar jonge professional.
Smilla in Vincents tekenlokaal (2013)
 
Dramatherapie
Momenteel is Smilla tweedejaars student dramatherapie aan de HAN (in Nijmegen). De combinatie van mensen helpen en de creatieve kant ervan is precies wat ze zocht in een studie, vertelt ze. “En ik vind het mega-interessant om te leren hoe ons brein werkt. Mijn studie levert me onverwacht ook veel zelfinzicht op. Zo moesten we klassikaal therapie volgen om bij elkaar te zien hoe dat werkt.” Haar hart ligt bij haar toekomstige werk als dramatherapeut. Hoewel: “Ik droom er nog wel van om ooit biografisch theater te maken!”
 
Trots
Smilla combineert haar studie graag met acteren bij EELT. Ze noemt de bevlogenheid van het artistieke team heel bijzonder, net als de ontwikkeling van de kwaliteit van de voorstellingen door de jaren heen. “Daar mogen ze echt trots op zijn.” Door haar betrokkenheid bij EELT kon Smilla met veel verschillende mensen verbinding maken. “Monique haalt echt óveral spelers en vrijwilligers vandaan, haha! Daardoor leerde ik verder kijken dan mijn eigen bubbel. Ik merk dat ik daar nu bij mijn studie ook van profiteer.”
 
Herinneringen
Smilla’s studie aan de HAN valt onder praktijkonderwijs: daardoor kan ze gelukkig 2 dagen per week fysiek les volgen. Daarnaast werkt ze erbij in de thuiszorg. Daar had ze kort geleden een wel heel bijzondere ontmoeting. Eén van haar poetsadressen bleek van een oude dame, Tooske de Kort-Hamels - inmiddels bijna 90 -, die samen met Smilla in 2014 in de EELT-voorstelling ‘BladBlazerSymfonie’ speelde. “We hebben de hele middag zitten praten over die tijd en hoe leuk het was om op de planken te staan. Helaas is deze mevrouw niet meer zo actief nu, maar het was geweldig om herinneringen op te halen samen!”
 

EELT interviewt Serge

Jonge EELT-talenten ontwikkelen zich tot professionals. Marieke sprak met hen.
Serge Gruson en Tjeu van Bussel, Bosch Parade 2019
In de spotlights zul je hem niet snel vinden. Vooral áchter de schermen is Serge Gruson in zijn element. Als ontwerper bijvoorbeeld, praktische sjouwhulp, en meest recent als scenograaf (theatervormgever).
 
Net als Smilla is ook Serge onderdeel van de kindervoorstelling ‘En toen…’. Hij is verantwoordelijk voor het theaterbeeld. Niet alleen het decor en de rekwisieten, maar ook de visuals en de integratie van de muziek die in het stuk gebruikt wordt. Serge: "Ik vind het mooi als de theatervormgeving ervoor zorgt dat kinderen meegezogen worden in het verhaal." Ook voor hem was het een tegenvaller dat de voorstelling in het Paleis voorlopig is uitgesteld. Toch gaat hij niet bij de pakken neerzitten, maar bekijkt met de rest van het artistieke team wat de beste toekomst is voor het stuk.
 
Familie
Bij EELT doen vaak meerdere mensen uit een gezin mee: vader Maurice en dochter Smilla of moeder Shahera en dochter Ceylan bij Op de Vloer. Ook Serge (23) is familie. Hij is de jongste zoon van Monique en Reg. Van jongs af aan kreeg Serge de totstandkoming van vele theatervoorstellingen en projecten mee. "Met al die vergaderingen in ons huis stak ik een hoop op. Hoe het werkt met professionele contacten, subsidies, noem maar op. Ik kreeg daardoor een uniek inkijkje in de culturele wereld. Ook leerde ik veel bijzondere mensen kennen die bij ons over de vloer kwamen." Een jaar of twaalf, dertien was hij toen hij als speler meedeed aan de allereerste voorstelling van EELT, in Hal 44. Daarna volgden nog wat kleine rollen, maar: "Eigenlijk was mijn broer Max toen meer van het acteren. Ik vond het leuker om te helpen bij de graphics of het ontwerpen en uitvoeren van decors bijvoorbeeld."
 
Decorstuk HapStapPoepFabriek
Studie
De creativiteit zat er intussen wel van jongs af aan in. Serge is nu bezig met een studie waar hij dat kan toepassen: hij doet een Master Scenografie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Daarvóór rondde hij zijn Bachelor Industrial Design af aan de Technische Universiteit in Eindhoven. "Het was tijd om mijn makerschap en artistieke kant weer te voeden na deze universitaire en technische studie," zegt hij over deze misschien niet meteen voor de hand liggende keuze. "Ik ben wel in Eindhoven blijven wonen. Hoewel mijn studie gelukkig niet alleen digitaal is, zijn er buiten school om momenteel weinig sociale activiteiten vanwege corona. Studiegenoten wonen verspreid over heel Nederland. En om dan in een volledig nieuwe stad op je studentenkamer achter je laptop geplakt te zitten…."
 
Uitdaging
Serge werkt momenteel nog door aan ‘En toen…’, al is het in beperkte vorm. "Voor ‘En toen...’ bij Spruit wil ik de kinderen een andere beleving van de Paleiszaal meegeven, iets mythisch. Maar de voorstelling kan straks ook door basisscholen geboekt worden." Voor een scenograaf in opleiding is het ombouwen van een voorstelling die op locatie werd gemaakt naar een reizende voorstelling natuurlijk een mooie uitdaging. "Dan is de bedoeling dat de kinderen even vergeten waar ze zijn, dat de context van de gymzaal verdwijnt. Van mij vraagt dat aanpassingen in de scenografie: het is bijvoorbeeld niet handig als de techniek van een reisvoorstelling ingewikkeld is. Dus ik probeer het decor en de techniek - er zitten bijvoorbeeld camera’s in die inzoomen op rekwisieten- zo aan te passen, dat de acteurs het straks makkelijk kunnen bedienen."
 
Hou onze social media in de gaten voor het laatste nieuws over ‘En toen…’ en Spruit kinderfestival!
 

NOG MEER LENTEKRIEBELS


De lente en de liefde hangen in de lucht! Regelmatig laten oud-EELTers weten hoe het met ze gaat. Zo ook Anneloek van Lieshout en Coen de Jong. Ze waren op 24 februari alweer drie jaar zeer gelukkig samen. Ze leerden elkaar kennen toen ze alle twee meededen aan de voorstelling ‘Onderweg’, met jongeren uit alle windstreken in een regie van Roel Kox. Op de foto hieronder zie je Coen rechts en Anneloek daar schuin linksboven. De romance speelde bij trainingscentrum V39 in het centrum van de stad en bij de naastgelegen terrassen. Oh ja, Coen heeft een nieuwe baan bij Fontys én ze hebben net een leuk nieuw appartement in het centrum. Fijn. Er is ook heel veel goed nieuws.


 
De Arend eerste energieneutrale windmolen van Brabant?

Deze mailwisseling willen we jullie niet onthouden. Gewoon, omdat het zo leuk is als je mensen aan elkaar kan linken. Als je samen iets voor elkaar krijgt. En omdat het een heel goed inkijkje geeft in ‘de EELT-tactiek’!

 

Mailtje 1
Van: Marijn Kaufman -op de foto rechts-, vrijwillige molenaar van De Arend in Wouw (deze molen is een van de zes partners in ons project Vier de Wind)
Aan: regisseur Monique
 
“Hoi Monique, vraagje. We zijn al een tijd bezig om met molen de Arend ook stroom op te wekken. De molen draait vaak onbelast zonder de stenen, dan gaat de bruikbare wind en energie die de molen op kan wekken verloren. Punt is dat wij als stichting er de middelen niet voor hebben zoiets te realiseren. Dus eigenlijk zoeken we mensen die dat willen sponsoren. Dus ik dacht, misschien ken jij mensen die wat zien in zo'n project? Gr Marijn.”
 
Mailtje 2
Van: regisseur Monique
Aan: molenaar Marijn
 
“Ha Marijn. Ja, dat is een super tof plan. Jullie dachten daar al over toen ik in 2017 voor het eerst bij jullie kwam. Ondertussen zijn er al meerdere historische molens die dat doen. Die ken je vast al wel. Heb je daar al contact mee? Ik zal eens even in mijn gegevens duiken.”
 
Mailtje 3
Van: molenaar Marijn
Aan: regisseur Monique
 
“Jazeker, maar toen we eenmaal ontdekten dat dit plan 50.000 euro kost, is dat van tafel geveegd. Maar ik zelf zou het graag willen en ben inderdaad al op verschillende molens gaan kijken die stroom opwekken, 2 weken geleden nog in Vlissingen. Al deze molens hebben het ook gesponsord gekregen. Van een gemeente of een lokaal bedrijf.”
 
Mailtje 4
Van: regisseur Monique
Aan: molenaar Marijn
 
“Ik heb maar meteen een mail naar de wethouder voor je gestuurd. Om te vragen of de gemeente jullie kan helpen. Als ‘t lukt, wil ik met alle plezier met EELT weer een minifestival organiseren bij de opening, oké?”
 
Mailtje 5
Van: de wethouder
Aan: regisseur Monique
 
“Dag Monique. Goed weer van EELT en Vier de Wind te horen! We hebben even gepuzzeld. De capaciteit bij de gemeente is momenteel wat krap. Gelukkig is er de stichting energie transitie, STER genaamd. Zij willen graag ondersteunen in het maken van een aanvalsplan voor de molen. Dit zijn zeer kundige inwoners m.b.t. nieuwe energie. En een kersverse enthousiaste club. Misschien zijn sommigen zelfs al bekend bij de molen of bij jou. Als er een plan van aanpak is zouden we kunnen kijken welke financiële middelen, waar vandaan moeten komen.”
 
Mailtje 6
Van: regisseur Monique
Aan: de wethouder en molenaar Marijn
 
“Dank je wel, ik stuur dit bericht door naar Marijn Kaufman, de molenaar van onder andere De Arend. EELT Theatercollectief treedt op als verbinder in dit geval. Ik hoop dat julie elkaar kunnen vinden in dit mooie aanbod!
Marijn, veel succes met de volgende stap. Ik blijf graag op de hoogte.”
 
*Update 8 maart
Molenaar Marijn Kaufman heeft contact met Michiel Suijkerbuik van STER, die gaat meedenken in de verwezenlijking van dit plan. Op verzoek van Michiel heeft Marijn een prijsopgaaf gevraagd aan experts voor een generator en een omvormer. Hiermee kan de molen lekker veel draaien met een doel: energieneutraal worden door haar eigen elektriciteit op te wekken. EELT komt natuurlijk de ingebruikname opluisteren met theater en muziek als het zover is.
 

Even voorstellen: Marieke

“Pling: een nieuw persoonlijk bericht via Facebook. Ene Monique, die me via via heeft opgespoord en zich afvraagt of ik zin heb om eens kennis te maken. EELT zoekt iemand die de communicatie en social media op zich kan nemen.
 
Dit bericht fleurt direct mijn door corona veroorzaakte stille bestaan op: hoera, een leuke klus in de culturele wereld! Als zelfstandig ondernemer in deze sector is het huilen. Maar Monique toverde een lach op mijn gezicht, zeker toen ik met haar en William kennis maakte via een eerste videogesprek. Wat een mooie club!
 
Zo kwam het dat ik sinds 1 januari het team van EELT versterk. Ik richt me momenteel vooral op de social media en denk vanuit mijn communicatie-blik mee over de aanstaande grote projecten. Ook deze nieuwsbrief is van mijn hand. Tot nu toe was al het contact met mijn mede-EELTers digitaal; ik kan hun huiskamers die via Zoom te zien zijn, intussen uittekenen. Zie ook de foto hieronder :-) Best gek: beginnen aan nieuw werk terwijl je je collega’s nog nooit live gezien hebt. Gelukkig kreeg ik daar 27 februari de kans voor toen ik bij de onthulling van het geveldoek van Dankraam was (en de live-stream verzorgde. Jep, dat was ik, die de hopelijk niet al te zeer wiebelende telefoon vasthield….)
Zoomoverleg EELT
Mijn opleiding en daarna loopbaan bestaan uit 2 rode draden die soms mooi in elkaar vlechten: taal en cultuur. Ik heb in Tilburg zowel de Musicalopleiding als de opleiding Journalistiek van Fontys gevolgd. En werk intussen binnen mijn onderneming VOF De Toon als zangeres, vocal coach, liedjesschrijver, (eind)redacteur en trainingsacteur. Daarnaast ben ik concertregisseur voor koren en orkesten. Veel van dit werk is het laatste jaar natuurlijk stil komen te liggen. Ik ben heel blij dat ik mijn affiniteit voor schrijven én cultuur nu kwijt kan bij EELT.
 
Nog even een rechtstreekse oproep aan jou, beste nieuwsbrieflezer. Natúúrlijk volg je EELT allang via Twitter, Instagram en Facebook.
En like, ♥ en share je je suf bij al onze posts. Uiteraard. Toch? OK, hieronder dan nog één keer de linkjes zodat je dat als de wiedeweerga kan doen. Maak je ons heel blij mee!”

https://twitter.com/EELTweets
https://www.instagram.com/eelt_theatercollectief/
https://www.facebook.com/EELTtheatercollectief
 

EELT Theatercollectief bestaat uit:

Monique Zijp – artistieke en algemene leiding, concept en regie
William Schaffels – muzikale leiding & arrangement, organisatie
Roel Kox – regie, performance en educatie
Reg Gruson – film, fotografie en vormgeving
Boy Jonkergouw – uitvoerend producent en performer
Dorith van der Lee – productie
Douwe Dijkstra – financiële administratie
Marieke van Middelkoop - communicatie
Max Gruson – webdesign en -development

Raad van Toezicht:
Marjo Frenk – voorzitter
Kristel Zegers 
Wilbert van Herwijnen
Wouter Jacobs

EELT Theatercollectief wordt op meerjarige basis ondersteund door Provincie Noord-Brabant. 
Voor vragen over EELT, om mee te doen, voor voorstellingen op locatie, theater voor je bedrijf, instelling, erfgoed of school: mail naar info@eeltweb.nl.

Een terugblik op een bewogen jaar

Op de drempel van het nieuwe jaar kijken we terug naar een jaar van afstand nemen waar intimiteit en contact plaats moesten maken voor gezondheid. Dit was voor EELT Theatercollectief natuurlijk een flinke domper want het draait bij EELT om de creatieve ontmoeting van uiteenlopende mensen en hun gedachtengoed. We zijn echter niet bij de pakken neer gaan zitten. We hebben gecreëerd, verteld en uitgevoerd. Laten we samen even terugblikken.

DE WEERSTANDSWERKERS

Toen de eenzaamheid van de eerste corona-lockdown Tilburg overviel, organiseerde EELT in samenwerking met Reeshof CultuurT meteen een muzikale tour door de Reeshof om de mensen daar een cultureel hart onder de riem te steken. Tilburgse artiesten, geregisseerd door EELT, kwamen op verzoek van bewoners in hun straat optreden. Dit was best spannend: we wisten immers toen nog niet hoe we met het besmettingsgevaar om moesten gaan. In deze eerste dagen van de anderhalvemeter-samenleving werden mensen ontroerd door de nabijheid waar men naar verlangde.
Artiesten: Roel Kox, Peer de Graaf, Tessa van Buuren, Cameron Millar, Claudy Wolfs en Frans van der Meer

 

OP DE VLOER

Ook Op de Vloer werd niet gespaard door de maatregelen. De repetities werden eerst corona-proof gemaakt tot MFA De Symfonie ook de deuren sloot. We repeteerden in kleine groepjes of in het park en de deelnemers maakten filmpjes in hun eigen woonkamer. Iedereen werd individueel geportretteerd door fotografe Anke Gielen. Zo groeiden deze creatieve oplossingen uit tot een performance waar iedereen trots op was, waar autonomie en zelfregie vanaf straalden. In het Paleis-Raadhuis kon een beperkt publiek - op afstand - genieten van Op de Vloer 2020. 

Lees meer over OP DE VLOER op onze website.

 

DANKRAAM TILBURG

In de loop van het voorjaar werden de gevolgen van de coronacrisis pas echt duidelijk. Daarom bracht Berny van de Donk van Palace to Be (placemaker in Paleis-Raadhuis) drie partners bij elkaar om samen een initiatief te ontwikkelen. Palace to Be, EELT Theatercollectief, Jojanneke van Zandwijk van Stadsmuseum Tilburg en Edwin de Leeuw van Studio Web Presence bedachten samen Dankraam Tilburg.
Jojanneke, Edwin, Berny en Monique werden geïnspireerd door het dankraam uit 1951, dat na de toenmalige pokkenepidemie aan de stad werd aangeboden. Zij kozen ditmaal voor een digitaal dankraam. Hierop deelden Tilburgers de acties die ze in deze barre tijden voor anderen deden. Daarna volgde een oproep in de media voor een Tilburgse kunstenaar die twintig kunstwerken op maat kon maken voor de corona-helden.
In de jaren ’50 werd de keuze voor de helden gemaakt door notabelen, nu door de Tilburgse bevolking zelf. De twintig helden staan elk voor een vitale beroepsgroep of een groep vrijwilligers die essentieel bleek tijdens de lockdown. Zij ontvangen tijdens het – door corona uitgestelde – slotmoment, verwacht 27 februari, een gepersonaliseerd kunstwerk van Riëtte Sommerdijk in het Paleis-Raadhuis.

Omroep Brabant maakte hier een nieuwsitem over.

Bekijk hier de website van Dankraam.

Ook op de website van EELT staat dit project met alle helden in volle glorie.

 

VIER DE WIND

Ons project rondom wind en molens hebben we ondanks de coronabeperkingen het afgelopen jaar voortgezet. We veranderden onze workshops theater, dichten en ontwerpen voor groep 4 en 5 in een digitaal aanbod. Amateurschilders in Rucphen en Roosendaal maakten zelfstandig Delfts blauwe tegeltjes. De repetities voor de muziektheater-voorstelling werden eerst corona-proof gemaakt en toen het niet anders kon opgeschort. De voorstelling werd uitgesteld naar juni 2021 en moest aangepast worden aan de coronamaatregelen. Gelukkig konden we wel met de Windmobiel op pad in Roosendaal en Wouw. We kijken uit naar de voorstelling in het voorjaar.

Digitaal is er al een voorproefje te zien op het Roosendaalfestival.

 
 

KUNSTKANAAL

Op 4 oktober organiseerde EELT in samenwerking met Reeshof Cultuurt een nieuw initiatief in de Reeshof: een culturele wandeling langs het kanaal. Kunstkanaal bood een lichtpuntje in de Corona-ellende, een moment van cultuurgenot. Het weer zat mee, de sfeer was goed, het publiek genoot en de artiesten konden het stof van hun performances blazen. Tijdens de wandeling bood EELT een artistieke workshop Creative Thinking, om ideeën over de kanaalzone in te zamelen bij de bezoekers.
De wandeling werd goed ontvangen en er wordt al een nieuwe editie gepland, namelijk op 18 april 2021. Hopelijk zien we jullie dan ook (weer).

Bekijk hier de aftermovie van Kunstkanaal 2020.

 

FILM

Reg Gruson, onze eigen filmmaker en vormgever, heeft dit jaar zeker niet stil gezeten. Hij heeft de verschillende projecten van EELT gefotografeerd of gefilmd. Zo heeft hij een sprekende reportage gemaakt van Piazza Cultura 2019. Deze reportage kun je bekijken via deze link.
 

MEERJARIGE PROVINCIALE SUBSIDIE AMATEURKUNST ’21 – ’24

EELT is altijd op zoek naar fondsen en opdrachtgevers om haar projecten te realiseren. William en Monique, met ondersteuning van het team en de raad van toezicht, hebben gedurende het jaar gebikkeld om deze aan te vragen. We zijn dan ook ontzettend blij met de meerjarige ondersteuning die de provincie Noord-Brabant opnieuw heeft toegekend.

NIEUWJAARSWENS

Alle EELT-ers wensen jou en je omgeving een mooi en gezond 2021. We hebben een volle agenda voor komend jaar. Met een nieuwe editie van Kunstkanaal, de afsluiting van Dankraam, uitvoeringen van Vier de Wind, de kindervoorstelling En toen... tijdens het Spruitfestival, Hapstappoepfabriek in Schagen en het nieuwe initiatief Creative Saloons.
Tot gauw in 2021. We kijken er naar uit jullie in levenden lijve te zien!
 

EELT Theatercollectief bestaat uit:

Monique Zijp – artistieke en algemene leiding, concept en regie
William Schaffels – muzikale leiding & arrangement, organisatie
Roel Kox – regie, performance en educatie
Reg Gruson – film, fotografie en vormgeving
Boy Jonkergouw – uitvoerend producent en performer
Dorith van der Lee – productie
Douwe Dijkstra – financiële administratie
Max Gruson – webdesign en -development

Raad van Toezicht:
Marjo Frenk – voorzitter
Kristel Zegers 
Wilbert van Herwijnen
Wouter Jacobs

EELT Theatercollectief wordt op meerjarige basis ondersteund door Provincie Noord-Brabant. 
Voor vragen over EELT, om mee te doen, voor voorstellingen op locatie, theater voor je bedrijf, instelling, erfgoed of school, mail naar info@eeltweb.nl.

EELT najaar 2020


In deze nieuwsbrief kijken we terug naar wat we gedaan hebben de afgelopen tijd. Maar we geven ook een kijkje achter de schermen van de nabije toekomst. Ondanks de corona-beperkingen probeert EELT creatieve oplossingen te vinden, zodat we kunnen blijven optreden en evenementen kunnen blijven organiseren.

Zwerven langs het Kunstkanaal

Op zondag 4 oktober kon een avontuurlijk publiek genieten van Kunstkanaal, een nieuw initiatief van EELT. Kunstkanaal is een theatrale wandeling aan de oever van het Wilhelminakanaal in de Reeshof. Boy Jonkergouw (programmering) en Dorith van der Lee (productie) presenteerden in een concept en regie van Monique Zijp, een mix van 10 optredens: dans, dichtkunst, muziek, theater en creative thinking.

Kunstkanaal werd ontwikkeld in opdracht van, en in samenwerking met Reeshof Cultuurt waar Peter van Gils de kar trok. In prachtig, dramatisch herfstweer was deze eerste editie van Kunstkanaal uitverkocht, Corona-proof en divers. En passant ontdekte het publiek de verrassend mooie, groene omgeving. Kijk hier voor een impressie van deze mooie dag. Ook Omroep Tilburg heeft er een mooie reportage van gemaakt en deze vind je hier.

Met Kunstkanaal maakte EELT weer een groeistap. Zo zijn we landelijk gaan scouten naar interessante acts om de voor ons typerende mix te maken van professioneel gepokt en gemazelde artiesten en ambitieuze talenten die aan de weg timmeren. Ook het publiek zelf ging aan de bak en deelde in een Creative Thinking sessie haar eigen “Dozendromen”. Iedereen was heel blij dat ondanks COVID-19 deze culturele activiteit doorgang kon vinden. Het zit erin dat het succes van Kunstkanaal enhet goede werk van Boy, Dorith en Monique een vervolg krijgt in het voorjaar. Dank en gefeliciteerd aan alle artiesten, vrijwilligers, Reeshof Cultuurt en ons fijne publiek!

Vier de Wind

Natuurlijk heeft EELT ook te maken met de gevolgen van de aangescherpte coronamaatregelen. Vier de Wind is daarom uitgesteld naar 11 en 12 juni 2021. Al sinds september is er gerepeteerd: in de buitenlucht bij Windturbine 1, maar ook in café Het Trefpunt en bij Dansschool Dynamo in Roosendaal, in Wouw bij Dansschool Vive la Danse en in Heerle bij Saxofoonstudio De Vliet. Daarnaast waren in Rucphen en Roosendaal schilders aan het werk om Delftsblauwe tegeltjes te maken voor het decor, terwijl de kostuums gemaakt werden door Lian Verhoeven in Breda.

We maken de voorstelling zover mogelijk af en pakken hem in mei weer op. Een hersenkraker wordt nog hoe we de bedachte licht- en projectie-effecten van deze voorstelling in de buitenlucht gaan vertalen naar visueel spektakel in juni. In juni is er in de avond - in tegenstelling tot in oktober – nog volop daglicht… Maar goed, daar komen we vast uit.

Dankraam Tilburg

Dankraam Tilburg, het project waarbij mensen hun dank, steun en troost aan de helden en getroffenen omtrent de corona op een creatieve manier konden uiten, nadert de derde fase. De eerste fase bestond uit het insturen en op de site plaatsen van de inzendingen van berichten als dank, steun en troost. Deze liep van april t/m juni 2020. Daarna volgde fase 2 (september en oktober). In deze fase werd Tilburg gevraagd om haar Corona-helden te nomineren om ze te bedanken: mensen die moedig stand hebben gehouden of mensen die iets bijzonders voor een ander hebben gedaan tijdens de eerste golf. Daarnaast ging er een oproep uit voor een kunstenaar en de creatie van twintig dankpaneeltjes plus geveldoek voor het Paleis. Kunstenaars konden zich aanmelden tot 20 oktober met een motivatie en een afbeelding van een voorbeeld uit hun oeuvre. Bij de uiteindelijke keuze van de kunstenaar trad Martijn van Nieuwenhuyzen, directeur van De Pont museum, op als adviseur. Na rijp beraad is de keuze gevallen op Riëtte Sommerdijk. Zij maakt voor iedere genomineerde Corona-held apart een eigen ontwerp en paneeltje.
Met de derde en laatste fase sluiten we het project in december af, tijdens het slotevenement met de uitreiking van dankpaneeltjes. Dit zal plaatsvinden op 12 december in het Paleis Raadhuis. Riëtte Sommerdijk is als gast aanwezig bij de onthulling van het doek en bij het uitreiken van de dankpaneeltjes. Vanzelfsprekend zorgt EELT hierbij voor de theatrale en muzikale invulling van het Corona-proof evenement.

Kindervoorstelling "En toen..."

Roel Kox en Tegest Pecht-Guido zijn een grappige bewegingsvoorstelling voor kinderen tot 10 jaar aan het maken waarin zij van tijdperk naar tijdperk springen. De voorstelling geeft de kinderen de ervaring hoe je steeds dieper in geschiedenis kunt graven en hoe arm en rijk van alle tijden zijn. Van een zolder die nu opgeruimd moet worden, belanden we bij twee arbeiders in de 19e eeuw in de Industriële Revolutie, dan springen we naar twee edelen in de 18e-eeuwse pruikentijd en we eindigen in de middeleeuwen met een jonkvrouw en een ridder. De voorstelling over geschiedenis is voortgekomen uit het thema van de Kinderboekenweek: “En toen....” en is vanaf voorjaar 2021 beschikbaar voor scholen en festivals, maar is in de laatste week van december al te zien in festival Spruit in het voormalig Paleis-Raadhuis in Tilburg, onder voorbehoud van corona-perikelen natuurlijk.

Vernieuwde look social media

Wie ons volgt op social media zal het niet ontgaan zijn dat de uitingen van EELT een vernieuwde look hebben gekregen. De verantwoordelijke hiervoor is Serge Gruson, hij heeft de uitingen een nieuw fris jasje gegeven, zodat iedereen makkelijker kan zien bij welk project een foto hoort.

Wat we zeker ook nog willen melden is dat we onze 1250ste volger hebben op Facebook. Kees Cools is de gelukkige ontvanger van een taart. 

Tenslotte...

Blijf vrolijk in deze donkere maanden en we hopen je snel weer te zien in of bij een van onze komende evenementen!
 
 
 

EELT Theatercollectief bestaat uit:

Monique Zijp – artistieke en algemene leiding, concept en regie
William Schaffels – muzikale leiding & arrangement, organisatie
Roel Kox – regie, performance en educatie
Reg Gruson – film, fotografie en vormgeving
Boy Jonkergouw – uitvoerend producent en performer
Dorith van der Lee – productie
Douwe Dijkstra – financiële administratie
Max Gruson – webdesign en -development

Raad van Toezicht:
Marjo Frenk – voorzitter
Kristel Zegers 
Wilbert van Herwijnen
Wouter Jacobs

EELT Theatercollectief wordt op meerjarige basis ondersteund door Provincie Noord-Brabant. 
Voor vragen over EELT, om mee te doen, voor voorstellingen op locatie, theater voor je bedrijf, instelling, erfgoed of school, mail naar info@eeltweb.nl.

Nieuwsbrief

Na alle coranaperikelen blikken we in deze nieuwsbrief terug op wat we allemaal voor moois gedaan hebben de afgelopen tijd. En we laten zien wat we gaan doen na de zomervakantie. 

Jaarverslag

EELT Theatercollectief is een onderdeel van Stichting Industriestrand en brengt het ieder jaar een jaarverslag uit. Vind je het fijn om eens precies te weten wat EELT allemaal voor elkaar krijgt in zo'n jaar? Dan vind je hier de link naar ons jaarverslag van 2019: jaarverslag 2019
 

Op de Vloer

Op 23 juni was de afsluiting van het project Op de Vloer waarbij vrouwen van uiteenlopende culturen uitgedaagd werden om de vloer ofwel het podium op te gaan. Het was een intieme presentatie die plaatsvond in het Paleis Raadhuis in het centrum van Tilburg. 

Intiem omdat er vanwege corona niet zoveel mensen aanwezig konden zijn, maar vooral omdat dit voor de vrouwen die meededen zo'n speciaal moment was. Ze zongen, maakten muziek, legden hun persoonlijke mandala op de vloer en ze zagen zichzelf terug in een korte film van Anke Gielen. 

Met: Cylan Ahmad, Shahida Ahmad, Latifa Joulak, Maryam Ahmadi, Maricarmen Gutierrez Castro, Iria Garrido Meira, Inge Coumba Ba, Ayse Sisman, Nina Morel, Fiona van Rossem, Anke Gielen en de EELT-ers.

LINK NAAR FILMPJE

Vier de Wind

Ons project Vier de Wind over wind en molens heeft zeker last gehad van alle coronaperikelen. Zo stonden er nog 17 workshops gepland op basisscholen in en rond Roosendaal en het muziektheaterspektakel stond gepland in mei. Zowel de workshops als de voorstelling konden niet doorgaan.

Maar goed bij EELT is uitstel geen afstel: in samenspraak met CultuurCompaan hebben we de workshops digitaal gemaakt. We maakten een fotostrip, een bewegingsles en een workshop 'dichten over de wind' en een workshop 'de molen van de toekomst ontwerpen'. Deze digitale lessen zijn verspreid onder de leerling van het basisonderwijs in Roosendaal en zo konden de kinderen toch nog genieten van ons project.

Wat betreft het muziektheaterspektakel: deze is uitgesteld naar 30 en 31 oktober maar we hebben onze plannen wel flink moeten aanpassen. We zijn druk bezig met een creatieve oplossing om de voorstelling toch aan zo veel mogelijk mensen te kunnen laten zien. Maar goed daarover later meer... 

 

Dankraam

Dankraam, het project om mensen te bedanken die hun nek uit hebben gestoken tijdens de coronacrisis, is een succes. 

Wij vroegen alle inwoners deze acties te laten zien op deze website. Er kwamen vele foto’s, filmpjes, gedichten en tekeningen binnen als uiting om dank uit te spreken of elkaar moed in te spreken.

Vanaf 18 april tot begin juni bouwden we zo met elkaar aan het Dankraam van Tilburg, een blijvende herinnering aan deze moeilijke periode.

De termijn om in te zenden is inmiddels voorbij. Alle inzendingen bekijk je op de site: dankraamtilburg.nl .

We gaan nu aan de slag om van alle stukjes een groot virtueel glas-in-loodraam te maken. Dit is binnenkort te zien op onze website én op een groot doek in het centrum van de stad. En net als bij de vorige epidemie ontvangen vertegenwoordigers van cruciale beroepen later dit jaar een speciaal paneeltje dat is gebaseerd op dat raam.

Wil jij een Tilburger nomineren voor een paneeltje? Stuur dan een e-mail met je motivatie naar info@dankraamtilburg.nl

TEASER

Piazza Cultura

Het jaarlijkse festival Piazza Cultura, het gezelligste festival van de Reeshof is - door corona - verzet naar 2021.
Maar we hebben met ReeshofCultuurt een nieuw concept ontwikkeld: Kunstkanaal. Op 4 oktober 2020 is er een wandeling vol theater en muziek langs de zuidoever van het Wilhelminakanaal. Kunstkanaal biedt een platform aan het publiek om mee te denken over de culturele toekomst van de plek waar ze tijdens de wandeling zijn aangeland.
 

P(a)lace to Be

Tilburg heeft een fantastisch gebouw, het Paleis Raadhuis. Het is een paleis, maar daarvoor is het nooit gebruikt. Tilburg geeft het paleis terug aan de bewoners. Nu is de vraag wat willen Tilburgers met dit gebouw? EELT zit in de iniatiefgroep die hieraan mee vorm geeft. En EELT heeft mede gezorgd voor de invulling van het project Dankraam In het Paleis Raadhuis en de presentatie van Op de Vloer vond er plaats.

EELT is nieuwsgierig naar jouw ideeën voor de invulling van het Paleis Raadhuis. Heb je een goed idee neem dan contact met ons op. Misschien wordt het uitgevoerd in dit fantastische gebouw. info@eeltweb.nl

 

Vacature Social Media Content Creator

Bij EELT ben je een verbinder die kunst toegankelijk maakt voor een nieuw publiek. Je wordt onderdeel van een club creatieve professionals, die samen gedurfde, kleinschalige producties en gewaagde projecten organiseren. Altijd op locatie, nooit waar kunst en cultuur vanzelfsprekend is. Help jij ons creatieve team met het delen van nieuws en het opzetten van social media campagnes? Meld je dan snel bij ons aan!
Meer informatie? Neem contact met ons op! info@eeltweb.nl
 

Zomergroet

De eerste helft van 2020 is voor iedereen een rare periode geweest, een periode met veel onzekerheid. Nu we de zomer ingaan en het coronavirus (in ieder geval in Nederland) weer beter onder controle is, kunnen we vooruitkijken naar een creatieve nazomer en najaar. Met Piazza Cultura en Vier de Wind in het verschiet, kunnen wij met jullie weer vooruitkijken naar grappige, ontroerende en verbazingwekkende voorstellingen.
Maar eerst maar eens een welverdiende vakantie. EELT wenst iedereen een leuke, zonnige en gezonde zomervakantie toe! En vergeet je niet in te smeren...
 

EELT Theatercollectief bestaat uit:

Monique Zijp – artistieke en algemene leiding, concept en regie
William Schaffels – muzikale leiding & arrangement, organisatie
Roel Kox – regie, performance en educatie
Reg Gruson – film, fotografie en vormgeving
Boy Jonkergouw – uitvoerend producent en performer
Loes Reiling – compositie
Dorith van der Lee –  productie 
Douwe Dijkstra – financiële administratie
Max Gruson – webdesign en -development

Raad van Toezicht:
Marjo Frenk – voorzitter
Kristel Zegers 
Wilbert van Herwijnen
Wouter Jacobs

EELT Theatercollectief wordt op meerjarige basis ondersteund door Provincie Noord-Brabant. 
Voor vragen over EELT, om mee te doen, voor voorstellingen op locatie, theater voor je bedrijf, instelling, erfgoed of school, mail naar info@eeltweb.nl.

EELT Theatercollectief | nieuws april 2020

Coronatroost

Al wekenlang is EELT aan het bellen, schuiven en mailen. Woorden als veranderen, verplaatsen, digitaliseren, omdenken en transformeren rollen over de lippen. Ook EELT Theatercollectief moet omgaan met de corona-maatregelen.Samen met subsidiënten en deelnemers zoekt EELT naar oplossingen en worden nieuwe plannen getekend. We hopen dat onze corona-schade snel kunnen overwinnen en houden jullie op de hoogte.
 

Dankraam Tilburg

Dankraam Tilburg is een initiatief waarmee we in deze tijd van corona onze verpleegkundigen, vakkenvullers en al die andere harde werkers bedanken. We maken de wereld wat vriendelijker met beren op de vensterbank of we maken muziek bij een verzorgingstehuis. Op allerlei manieren steken we elkaar zo een welgemeend hart onder de riem. Kijk hier maar eens.

EELT Theatercollectief (Monique Zijp) , samen met Stadsmuseum Tilburg (Jojanneke van Zandwijk) , stadmaker (Berny van de Donk) en Studio Web Presence (Edwin de Leeuw) presenteert deze succesvolle co-creatie die in no time at all is ontwikkeld.
Dankraam Tilburg is een virtueel glas-in-loodraam dat bestaat uit steunbetuigingen en dankuitingen van Tilburgse inwoners. Het is een spiegel van het glas-in-loodraam dat in 1951 door de Tilburgers aan de stad is geschonken uit dankbaarheid voor de bestrijding van de toen woekerende pokkenepidemie.
Wil je daar meer over weten, lees dan het artikel uit het Brabants Dagblad via deze link.
Wil je zelf iets achterlaten op het Dankraam, kijk op de website www.dankraamtilburg.nl want we willen heel graag dat er veel wordt ingezonden.
 

Weerstandswerkers

Bewoners van de Reeshof in Tilburg voelen zich, net als iedereen, opgesloten door corona en zijn zo verstoken van cultureel vermaak. Daarom heeft EELT Theatercollectief samen met Reeshof Cultuurt een interactieve muziekbelevenis gemaakt. De Weerstandswerkers brachten in deze onzekere tijd wat vertier en culturele weerstand op gepaste afstand. 

Aan de voordeur of bij het balkon werd de hele straat getrakteerd op een prachtig stukje muziek en een vrolijke loterij. Het laatste lied was een meezinger om iedereen even dat echte wij-gevoel te geven dat we nu soms zo missen.
De eerste keer reden de Weerstandswerkers uit met de artiesten Frans van der Meer, Claudy Wolfs, Cameron Millar en Roel Kox en bezochten vier locaties.
De tweede keer gingen de Weerstandswerkers op pad met Tessa van Buuren, Peer de Graaf en Roel Kox.


Bekijk hier een filmpje.

Bosch Parade 2019 Ode aan de makers

EELT Theatercollectief sluit aan bij het gebaar van andere culturele collega’s en biedt de mogelijkheid om tijdens een van de huidige onontkoombare cocoon-avonden te genieten van de volledige documentaire over de makers van de kunstzinnige optocht over het water van de Dommel in Den Bosch

Bekijk hier de hele documentaire
 

Vier de Wind

Ook de molenaar en zijn dochter moeten door corona andere manieren vinden om te ondernemen. Kijk maar.

Cultuurcompaan, de educatieve partner in Roosendaal heeft EELT Theatercollectief in staat gesteld om de bijna vijftien educatieve workshops van Vier de Wind te digitaliseren. Anders hadden die nú live plaats gevonden in de aanloop naar de geplande voorstelling in mei. Nu kunnen we toch het verhaal van de Wind, de molen en Aagje bij de leerlingen brengen. Niet in het klaslokaal, maar in keuken, woonkamer, op een telefoon of tablet of in de tuin.

FOTOSTRIP

Het afsluitende muziektheaterproject Vier de Wind heeft een nieuwe datum gevonden op 30 & 31 oktober 2020. Vanaf september zullen alle deelnemers wekelijks aan de slag gaan om een wereldprestatie neer te zetten te Wouw en Roosendaal.

Wil je meer weten over Vier de Wind of wil je EELT uitnodigen om Vier de Wind naar jouw regio te brengen? Kijk dan op onze website, https://www.eeltweb.nl/projecten/vier-de-wind/
 

Piazza Cultura

Piazza Cultura wordt dit jaar geen festi-val maar een festi-veel. In plaats van één grote festivaldag -wat niet mag vanwege Corona- organiseren we 8 dagen in september en oktober waarop intieme acts op verschillende plekken in de Reeshof te zien zijn. We spelen voor uw deur, op het schoolplein, bij het verzorgingstehuis, langs het kanaal, etc... In alle gevallen zorgen de EELT vrijwilligers dat de evenementen 1,5-meter-proof zijn. 
 

Op De Vloer

Op De Vloer, een multidisciplinaire performance met vrouwen in Tilburg, was al eerder verplaatst naar Juni 2020. Afgelopen weken is duidelijk geworden dat ook dit nog niet zal kunnen door de Coronamaatregelen. In overleg met subsidiënten en deelnemers worden momenteel nieuwe plannen gesmeed.
 

EELT in Kunstzone

Hoewel de afgelopen weken veel planning en werk met zich meebrachten was er ook ruimte om te delen en te groeien. Artistiek leider Monique Zijp praatte onlangs met het magazine Kunstzone over kunsteducatie waarbij participatie centraal ligt. Lees het artikel hier.
 

EELT en zwammen

Op 7 Januari vierden we ons 10-jarig jubileum bij Kunstmaan. Na de presentatie van Reg's documentaire 'Bosch Parade 2020, ode aan de makers' bedankte Monique de community van EELT met een bijzonder cadeau: een kweekemmertje met oesterzwammen. Eelt en zwammen passen natuurlijk goed bij elkaar ;)  Inmiddels groeien de oesterzwammen overstoorbaar verder, met enkele prachtexemplaren die je hieronder kan bewonderen:
 
 

EELT Theatercollectief bestaat uit:

Monique Zijp – artistieke en algemene leiding, concept en regie
William Schaffels – muzikale leiding & arrangement, organisatie
Roel Kox – regie, performance en educatie
Reg Gruson – film, fotografie en vormgeving
Boy Jonkergouw – uitvoerend producent en performer
Loes Reiling – compositie
Dorith van der Lee –  productie 
Douwe Dijkstra – financiële administratie
Max Gruson – webdesign en -development

Raad van Toezicht:
Marjo Frenk – voorzitter
Kristel Zegers 
Wilbert van Herwijnen
Wouter Jacobs

EELT Theatercollectief wordt op meerjarige basis ondersteund door Provincie Noord-Brabant. 
Voor vragen over EELT, om mee te doen, voor voorstellingen op locatie, theater voor je bedrijf, instelling, erfgoed of school, mail naar info@eeltweb.nl.
“Poëtische producties over die dingen in het leven waarvan we 'eelt op onze ziel' krijgen of juist kwijtraken.”