Nieuwsbrief

Ongeveer vier keer per jaar verstuurt EELT een nieuwsbrief over aankomende activiteiten, terugblikken en meer. Lees hieronder de meest recente nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Ja, ik wil me aanmelden voor de nieuwsbrief:

EELT Theatercollectief | Nieuws april 2019

Nieuw, nieuw, nieuw!

Heb je onze splinternieuwe website al gezien? Ga maar snel een kijkje nemen! Zoals je van ons gewend bent, hier een update over waar EELT op dit moment mee bezig is, met dit keer nieuws over:

Feestelijke afsluiting R-Act

R-Act, de theatergroep van EELT theatercollectief en R-newt voor Nederlandse en nieuwe Nederlandse jongeren sluit het project af met een feestelijke reünie. In 3 jaar tijd hebben meer dan 40 jongeren kennis gemaakt met theater als manier om te spelen, zich te uiten, de taal te leren en vrienden te maken. Met Roel Kox als docent van EELT, Monique Zijp als artistiek leider, Kim Mathura als productieleider, Reg Gruson als filmer/fotograaf/vormgever en Nina, Dalila, en Bart vanuit R-newt. 

Dit is wat de deelnemers erover zeggen:

Farah: "Met heel veel plezier heb ik samen met een aantal jongeren theater gemaakt, veel plezier gemaakt, veel geleerd en een toffe ervaring gehad, als afsluiting zijn we gaan bowlen en hebben we samen heerlijk gegeten, tijdens het genieten van een terugblik van wat we allemaal gemaakt hebben samen, ik kijk er met veel plezier op terug en wie weet dat er ooit nog een herhaling komt met deze leuke mensen."

Smilla: "Ik heb zelf met een van de eerste rondes meegedaan bij R-Act. Bij de reünie vond ik het heel leuk om te zien wie nog meer het plezier van theater heeft ontdekt door deze groep. Het was erg gezellig om weer wat bekenden terug te zien bij het bowlen en bij te kletsen."

Berhane: "Dit was een moment waar behaalde dromen en toekomstdromen werden besproken. Dit vond ik heel mooi. Zeker een zeer geslaagde avond."

Bosch Parade

Duizenden toeschouwers zullen zich op 20, 21, 22 en 23 juni verbazen langs de Dommel in Den Bosch. Samen met de "Ongenode Gasten” bekijken ze het verhaal van de vernieuwde Bosch Parade. Een verhaal over onstuitbare menselijke drang tot vernieuwing. Drie EELTmakers en drie Bossche kunstenaars tekenen voor dit concept.

Monique doet de regie en smeedt een geheel van de drijvende kunstwerken, amateurs en professionals. Daarin verschilt de parade van vorige edities. Ongeveer 50 kunstenaars en bijna 200 amateurkunstenaars, vrijwilligers en figuranten zijn met grote toewijding aan het bouwen aan autonome beeldende kunstwerken, kostuums, muziek, het verhaal. Loes schrijft alle muziek voor de Bosch Parade. Reg maakt een documentaire making off. Kom ook kijken deze zomer!

Bezoek van de Provincie

"Op 25 februari 2019 bezochten drie leden van de adviescommissie amateurkunst provincie Noord-Brabant, EELT Theatercollectief voor een visitatie. Met de voltallige Raad van Toezicht, bestuur en een aantal medewerkers van EELT ontvingen wij hen in de LocHal, de plek waar we kort daarvoor met 100 muzikanten de muzikale performance Footnote100, ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van AMPA (voorheen conservatorium) hadden voltooid. Op de eerste plaats vinden we het een supergoed initiatief dat deze commissie namens de Provincie zich daadwerkelijk verdiept in de culturele projecten/organisaties die subsidie hebben ontvangen." – Marjo Frenk, voorzitter Raad van Toezicht

Voorzitter Marc Versteegh, secretaris Diana Reesink en lid adviescommissie Ted Embregts waren goed ingewerkt, stelden fijne verdiepende vragen waar we iets aan hadden en waar we mee verder kunnen. Nadrukkelijk werd gekeken naar het advies uit 2017 en sloot men aan bij de toen gemaakte sterke en te ontwikkelen punten. Artistieke kwaliteit, zakelijke professionaliteit, marketing- en communicatiestrategie en bestuurskracht (inmiddels hebben we een nieuw lid RvT uit 's-Hertogenbosch) kwamen aan de orde. De commissie sprak meermaals tevredenheid uit, prees het enthousiasme van het collectief en gaf na afloop aan positief verrast te zijn over onze voltallige aanwezigheid en de goede voorbereiding. Wat ons betreft: een aanrader voor andere subsidiegevers, zo'n visitatie.

Uit het verslag van de provinciale commissie: "EELT werkt regelmatig samen met veel verschillende partners, van zowel binnen als buiten het culturele veld... De activiteiten die daaruit voortvloeien vinden plaats door heel Brabant. Stichting Industriestrand verbindt deze initiatieven met elkaar en is als een ware 'spin in het web'. Op die manier worden nieuwe netwerken gecreëerd. De commissie vindt dat er sprake is van een 'sterk bestuur'." Daar zijn we trots op!

Vier de Wind

EELT Theatercollectief viert de schoonheid van de wind samen met kinderen en amateurkunstenaars, bewoners van Wouw, Roosendaal en omstreken. Nieuwe beelden voor het erfgoed van het verleden en het erfgoed van de toekomst, de historische molen de Arend en de nieuwe windmolens van Windturbinepark Roosendaalse Vliet, worden gemaakt. Zelf windmachines maken, gedichten schrijven of zelf de wind spelen, op allerlei manieren zijn de wind en de molens een inspiratiebron. Bewustwording en educatie zijn belangrijke pijlers van het project. In de creatieve ateliers van EELT kunnen leerlingen van het primair onderwijs de wind vieren en zo kennismaken met alle belangrijke aspecten van ons erfgoed dat te maken heeft met wind en windenergie.

Voor de gelegenheid heeft EELT een speciale Windmobiel ontworpen die rondtrekt langs stad en land. In het binnenste van de mobile kunnen kinderen, maar ook volwassenen aan den lijve op een verrassende manier een oude, maar ook een nieuwe windmolen beleven. Alle activiteiten komen samen in een fantasievolle muziektheatervoorstelling op locatie bij de oude en de nieuwe molen, waarin vele amateurkunstenaars uit de omgeving samenwerken met de professionals van EELT. Door samen de schoonheid van de wind te vieren, brengt EELT de kern van het maatschappelijke vraagstuk rondom wind en windenergie aan de orde.

Op De Vloer, fase 2

Vorig jaar hebben wij de eerste fase van Op De Vloer succesvol afgerond, een performance met vrouwen uit ouderkamers. De ouderkamer is een plek bij de basisschool waar ouders welkom zijn en elkaar ontmoeten nadat ze hun kind naar school hebben gebracht. Het is de enige plek waar je moeders treft die nog nergens anders deel kunnen nemen aan cultuur of maatschappij. Door juist met deze vrouwen een performance te maken en die ook te tonen laat EELT de vrouwen hun creativiteit gebruiken als bron voor zelfvertrouwen, plezier en verbinding.

Dit verslag, door Miranda Poel gemaakt, geeft in woord en beeld weer wat in fase 1 is gedaan en bereikt.

Bij de tweede fase van Op De Vloer worden spelers uit die nieuwe doelgroepen dichter naar het reguliere cultuuraanbod geleid. Dans, taal en beeld worden in een performance verbonden De professionele kunstenaars van EELT helpen ze door samen de grenzen van hun eigen comfortzones op te zoeken. We geven invulling aan het credo: Tilburg stad van makers. Dat doen we op een radicale manier door ver buiten de gangbare brongroepen en locaties te werken. In de tweede fase krijgen twee jonge talenten de kans om zich bij EELT als maker te presenteren: Marleen Hendriks (genomineerde Jacques de Leeuwprijs 2018) en Nikita Maheshwary (afgestudeerd Master Performing Public Space 2018). 

EELT en Willem II

Maatschappelijke organisaties treffen elkaar in Tilburg bij het platform: “ Beursvloer”. Hier worden diensten geruild om elkaar weer verder te helpen. Zo is er een ruil ontstaan tussen Willem II EELT en EELT. EELT geeft een aantal workshops HapStapPoepFabriek aan leerlingen primair onderwijs die bij Willem II betrokken zijn en EELT krijgt daarvoor vrijkaartjes voor de wedstrijd Willem II - PEC Zwolle. Deze wedstrijd wordt gespeeld op zondag 14 april om 14.30 in het Willem II stadion. Als deelnemer of vrijwilliger van EELT - nu of eerder - mag je hier gratis mee naar toe. Let wel, er is een beperkt aantal kaartjes dus reageer snel, want wie het eerst komt, die het eerst maalt. Opgeven kan door een mailtje te sturen naar Roel Kox – rkox@eeltweb.nl.

Meedoen met EELT?

Wil jij spelen, musiceren, dansen, bouwen of op een andere manier aan de projecten van EELT? Dat kan nu op drie plaatsen verspreid over de provincie Noord-Brabant!

 

Bosch Parade

20, 21, 22 en 23 juni
Kom meedoen als Ongenode gast!? 
Klik op de link en vul het formulier in!


Op de Vloer, fase 2

27 en 30 juni
Wil jij als vrouw onderdeel zijn van een prachtig vrouwenproject bij ouderkamers?
Stuur een mailtje!


Vier de Wind

3, 4 en 5 oktober
Wil jij onderdeel zijn van een muziektheaterspektakel?
Stuur een mailtje!
 

Een greep uit de agenda

16 mei – HapStapPoepfabriek met Roel Kox en Sanne Nagtzaam, workshop voor groep 3/4/5 in Veghel

19 mei – Eindexamenconcert Master compositie/directie Loes Reiling, Willem II, Den Bosch

13 en 14 april, 25 en 26 mei – Community Weekend Bosch Parade voor spelers en vrijwilligers met Reg Gruson, Monique Zijp, Loes Reiling, Kim Mathura, Boy Jonkergouw e.a.., Bis Theater, Den Bosch

20, 21, 22 en 23 juni – Bosch Parade op de Dommel in Den Bosch

27 en 30 juni – Op de Vloer in IKTOON, maand van de amateurkunst, Bibliotheek Tilburg-Noord en nader bekend te maken locatie.

EELT Theatercollectief bestaat uit:

Monique Zijp - artistieke en algemene leiding, concepten en regie
Loes Reiling - muzikale leiding, compositie en performance
Roel Kox - regie, performance en educatie
Reg Gruson - film, fotografie en vormgeving
Oscar Trompenaars -  performance, organisatie en educatie
Kim Mathura - productie en relatiebeheer
Annette Zephat - financiële administratie
Gaby Hendrickx - marketing en communicatie
Max Gruson - webdesign en -development

Raad van Toezicht:
Marjo Frenk - voorzitter
Kristel Zegers 
Wilbert van Herwijnen
Wouter Jacobs

EELT Theatercollectief wordt op meerjarige basis ondersteund door Provincie Noord-Brabant. 
Voor vragen over EELT, om mee te doen, voor voorstellingen op locatie, theater voor je bedrijf, instelling, erfgoed of school, mail naar info@eeltweb.nl.
“Po√ętische producties over die dingen in het leven waarvan we 'eelt op onze ziel' krijgen of juist kwijtraken.”