Film AaBe Fabriek

EELT, een film over beleving

  • Vond plaats in februari 2011
O.a. AaBe Fabriek

Tilburg

De film EELT gaat over de beleving van de Aa Bé Wollen Stoffen Fabriek in Tilburg. Aan het woord komen oud-medewerkers: van de werkvloer, van het middelmanagement en van de directie. Zij vertellen over het eelt dat zij op hun ziel en handen opdeden, maar ook verloren, in deze indertijd moderne textielfabriek. Spelende kinderen ontdekken de fabriek in zijn huidige vervallen toestand. De geluiden en beelden van historische textielmachines en de speciaal gecomponeerde muziek maken van de film een poëtisch verslag. Dit is het laatste document van de fabriek in zijn huidige staat.

De beleving van de Aa Bé Wollen Stoffen Fabriek in Tilburg

Een korte film voor de programmalijn Contextuele Cinema

Voor theaterproject EELT maakte filmmaker Reg Gruson in opdracht van Schatten van Brabant een korte film voor de programmalijn Contextuele Cinema.De film EELT wordt getoond met livemuziek in een theatrale setting. De filmbeelden vinden hun contextuele toepassing in de filmvoorstelling zelf, in de theatervoorstelling, in educatieve activiteiten en in de publiciteit rondom het project EELT. Het gefilmde beeld van de Aa Bé is uniek omdat vlak na de opnames het pand in zijn huidige toestand onveilig en daarmee ontoegankelijk is verklaard.

Educatie

De film is op verschillende momenten vertoon, zoals bijvoorbeeld tijdens de Aabe-familiedag.
Op deze dag stonden de nostalgie en herinneringen aan AaBe centraal. Oud-medewerkers, familie, en andere
geïnteresseerden genoten van een programma voor alle leeftijden. Er werden films vertoond, er was uitleg bij de tentoonstelling en er werden foto’s gemaakt en afgedrukt op een historische foto van AaBe. Voor kinderen was er een inloop-workshop.

Film
Reg Gruson

Mede mogelijk gemaakt door:

  • Schatten van Brabant
  • AaBe Fabriek
“Poëtische producties over die dingen in het leven waarvan we 'eelt op onze ziel' krijgen of juist kwijtraken.”