Dankraam Tilburg

Een herinnering en een dankbetuiging van én voor alle Tilburgers

 • Vond plaats in februari 2021
Paleis Raadhuis Tilburg

Stadhuisplein 128 Tilburg

In het Paleis van Tilburg herinnert een bijzonder gebrandschilderd glas-in-loodraam ons aan de pokkenepidemie uit 1951. In 2020 is het coronavirus de nieuwe realiteit, ook in Tilburg. Deze ongewone situatie leidde tot het project Dankraam Tilburg: we maakten een website waarop Tilburgse mensen hun steun-, dank- en troostacties aan een breed publiek tonen. Hun inzendingen verwerkten we in een groot geveldoek dat in 2021 drie weken lang op de voorkant van het Paleis hing. Ook vroegen we de stad om twintig coronahelden voor te dragen. Zij ontvangen – net als de helden uit 1951 – een speciaal dankpaneeltje.

Onthulling van het geveldoek

Een reusachtig doek wordt ontrold op de gevel van het Paleis. Dit kunstwerk is bedoeld om Tilburgers te bemoedigen vol te houden, ook in deze fase van de coronapandemie. Wethouder Marcelle Hendrickx zal het geveldoek van Dankraam Tilburg onthullen. Het eerste dankpaneeltje wordt uitgereikt aan de jongste coronahelden. En er wordt ge(beeld)beld met de 98-jarige José van Tiggelen. Zij was verpleegster tijdens de pokkenepidemie van 1951. De activiteiten buiten én binnen zijn te volgen via een livestream. Vanwege de coronamaatregelen mag er geen publiek aanwezig zijn. Het geveldoek is te bewonderen van 27 februari tot 20 maart 2021.

 

Riëtte Sommerdijk maakt geveldoek en dankpaneeltjes

Riette Sommerdijk is de uitvoerend kunstenaar van de dankpaneeltjes en het geveldoek. Martijn van Nieuwenhuyzen, directeur van De Pont museum trad hierbij op als adviseur. De kunstenaar heeft alle 170 inzendingen van www.dankraamtilburg.nl in het geveldoek verwerkt. Zij werkte samen met Michiel Corten van Studio Cortex. Ook maakte zij 20 dankpaneeltjes. Deze kunstwerkjes zijn voor genomineerde Tilburgse helden: mensen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt tijdens de lock-down begin dit jaar. Deze paneeltjes worden uitgereikt tijdens een ceremonie op het Paleis.

 

EREGALERIJ CORONAHELDEN

Van verpleegkundige tot muzikant, van supermarktmedewerker tot uitvaartbegeleider. Ontmoet in deze eregalerij twintig mensen die tijdens de eerste coronagolf in 2020 bijzondere dingen deden!

Natuurlijk, honderden stadgenoten deden hun best in deze lastige tijd. Duizenden Tilburgers keken extra om naar elkaar. Hoe hebben we daaruit twintig mensen kunnen kiezen? De voordracht werd niet – zoals in de jaren ’50 –  verzorgd door een speciale commissie van notabelen. We vroegen de stád om mensen voor te dragen. We zijn blij met de uiteindelijke diversiteit die deze bottom up aanpak heeft opgeleverd. Het betreft mensen van zowel de werkvloer als uit hogere echelons. Bij de acceptatie van hun nominatie benadrukten zij vaak dat ze het paneeltje graag willen aannemen als vertegenwoordiger van een grotere groep collega’s of vrijwilligers.

VERPLEEGKUNDIGE VERZORGINGSHUIS overwon zelf corona en zette direct daarna samen met een team van Brabantzorg een patiëntenopvang op

JONGERENWERKER hielp jongeren om zich aan coronamaatregelen te houden

MANAGER BESCHERMDE WOONVORM zorgde dat haar woongroep met bewoners met beperking niets tekort kwam

INTENSIVIST informeerde de bevolking op rustige en betrokken toon over coronamaatregelen

VERPLEEGKUNDIGE WOONZORGCENTRUM was steunpilaar voor collega's tijdens corona-achtbaan aan emoties

UITVAARTBEGELEIDER organiseerde vele uitvaarten met respect en veiligheid

ARTIESTEN verzorgden maandenlang optredens bij zorginstellingen

OPRICHTER 'MET JE HART' stak wekelijks liefdevol alleenstaande ouderen een hart onder riem

GLAZENWASSER bedacht zich niet en redde ouderen tijdens een brand in verzorgingscentrum

SUPERMARKTMEDEWERKER hield zich staande met zijn team ondanks vele overuren en hamsterende klanten

TEAMCOÖRDINATOR HANDHAVING stimuleerde op vriendelijke wijze publiek op straat om coronaregels te volgen

INITIATIEFNEMER DAKLOZENOPVANG zette coronaproof opvang voor daklozen inclusief quarantaineplekken

MUSICUS bood de muziek van Bach aan als online steun in bange dagen (foto Merel van Dooren Photography)

MEDISCH MANAGER regelde razendsnel opschaling van intensive care tijdens de corona-uitbraak

INITIATIEFNEMER 'ONS SOEPJE' bracht met vrijwilligers honderden maaltijden naar zieken en werkers uit risicogroep

HOTELEIGENAAR sprong namens brancheorganisatie KHN Afdeling Tilburg in de bres voor geplaagde horecasector

BEELDEND KUNSTENAAR creëerde een humorvol coronabeeldwoordenboek

TEAMCOÖRDINATOR SPECIAAL ONDERWIJS bood met haar team een beschutte omgeving voor vele kwetsbare leerlingen

MEDEWERKER BUITENSCHOOLSE OPVANG bleef kinderen opvangen en hielp veel ouders buiten werktijd

VERPLEEGKUNDIGE GGD ontwierp en realiseerde met collega’s de eerste GGD-teststraat

Intiatiefnemers

Dankraam Tilburg is een gezamenlijk initiatief van EELT Theatercollectief, Stadsmuseum Tilburg, stadmaker Berny van de Donk en Studio Web Presence. Voor dit project wordt samengewerkt met Fontys Hogeschool voor de Kunsten, ContourdeTwern en Omroep Tilburg. Dankraam Tilburg maakt onderdeel uit van Palace To Be, waarin EELT Theatercollectief een van de partners is. Onder die titel organiseert Stadsmuseum Tilburg samen met vele andere partijen activiteiten in en rondom het Paleis.

Dankraam Tilburg: Monique Zijp (EELT Theatercollectief), Jojanneke van Zandwijk (Stadsmuseum), Edwin de Leeuw (Studio Web Presence), Berny van de Donk (Stadsmaker bij Palacetobe)

 • Omroep Brabant

  Deze mensen zetten een stapje extra tijdens de coronacrisis en worden in het zonnetje gezet.
  https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3314547/deze-mensen-zetten-een-stapje-extra-tijdens-de-coronacrisis-en-worden-in-het-zonnetje-gezet

 • Brabants Dagblad

  Hoe mooi zou het zijn om al die vluchtige foto's en filmpjes te vangen in iets blijvends voor Tilburg? "Een herinnering voor de stad, die we samen maken."

 • Cultuurfonds Brabant

  Twaalf projecten die tijdens deze lockdown-tijd op buurtniveau het verschil maken [waaronder Dankraam Tilburg], krijgen een bijdrage van het Cultuurfonds Noord-Brabant en Provincie Noord-Brabant. Dankzij een versnelde procedure kunnen makers en buurtgenoten tijdig van start gaan met hun missie: verbinding brengen in de buurt.

 • Frank van Pamelen, Brabants Dagblad

  Onze geest is gerest. En ondertussen verricht de zorg heldendaden

 • Hein Eikenaar, Brabants Dagblad

  Toen de pokken, nu corona. Er staan altijd Tilburgse helden op

Mede mogelijk gemaakt door:

“Poëtische producties over die dingen in het leven waarvan we 'eelt op onze ziel' krijgen of juist kwijtraken.”