Dankraam Tilburg

Een herinnering en een dankbetuiging van én voor alle Tilburgers

 • Vond plaats in april 2020
Paleis Raadhuis Tilburg

Stadhuisplein 128 Tilburg

In deze lastige tijden reiken veel Tilburgers elkaar de hand. We organiseren acties om verpleegkundigen of vakkenvullers te bedanken, we zetten beren op de vensterbank of maken muziek bij een verzorgingshuis. Op allerlei manieren steken we elkaar zo een welgemeend hart onder de riem. EELT Theatercollectief vraagt — samen met Stadsmuseum Tilburg, Stadmaker Berny van de Donk en Studio Web Presence — jou en alle andere Tilburgers deze acties te laten zien op een speciale website: dankraamtilburg.nl. Foto’s, filmpjes, een gedicht of bijzondere tekening: alle uitingen van je dank of aanmoediging zijn welkom. Vanaf 18 april bouwen we zo met elkaar aan het Dankraam van Tilburg: een kunstwerk dat ons troost en een blijvende herinnering zal vormen aan deze moeilijke periode.

Riëtte Sommersdijk maakt geveldoek en dankpaneeltjes

Inmiddels is uit alle aanmeldingen de keuze gemaakt voor Riette Sommerdijk. Martijn van Nieuwenhuyzen, directeur van De Pont museum trad hierbij op als adviseur. De kunstenaar gaat het geveldoek voor het Paleis in Tilburg ontwerpen, waarin alle 170 inzendingen van www.dankraamtilburg.nl worden vertolkt. Ook maakt zij 20 dankpaneeltjes. Deze kunstwerkjes zijn voor genomineerde Tilburgse helden: mensen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt tijdens de lock-down begin dit jaar. Op 12 december worden deze paneeltjes uitgereikt tijdens een ceremonie op het Paleis.

 

Geveldoek Paleis

Inspiratie uit 1951

Het Dankraam is geïnspireerd op een bijzonder gebrandschilderd glas-in-loodraam dat sinds de jaren ’50 in het Paleis-Raadhuis hangt. We hebben als stad namelijk eerder zo’n crisis doorgemaakt. In 1951 brak in Tilburg een pokkenepidemie uit. De stad ging wekenlang op slot, treinen sloegen ons station over, evenementen werden afgelast. Toen uiteindelijk de ‘pokkendraak’ werd verslagen, startten de inwoners van Tilburg een inzamelingsactie om een speciaal glas-in-loodraam te maken, waarmee ze de heftige tijd wilden herdenken. Er werd zoveel geld ingezameld dat er zelfs ruimte was voor 38 speciale paneeltjes voor stadsgenoten die extra hadden meegeholpen de epidemie te overkomen. Het resulterende kunstwerk van Piet Clijsen hangt al bijna zeventig jaar in het Paleis-Raadhuis.

Intiatiefnemers

Dankraam Tilburg is een gezamenlijk initiatief van EELT Theatercollectief, Stadsmuseum Tilburg, stadmaker Berny van de Donk en Studio Web Presence. Voor dit project wordt samengewerkt met Fontys Hogeschool voor de Kunsten, ContourdeTwern en Omroep Tilburg. Dankraam Tilburg maakt onderdeel uit van Palace To Be, waarin EELT Theatercollectief een van de partners is. Onder die titel organiseert Stadsmuseum Tilburg samen met vele andere partijen activiteiten in en rondom het Paleis.

 • Brabants Dagblad

  Hoe mooi zou het zijn om al die vluchtige foto's en filmpjes te vangen in iets blijvends voor Tilburg? "Een herinnering voor de stad, die we samen maken."

 • Cultuurfonds Brabant

  Twaalf projecten die tijdens deze lockdown-tijd op buurtniveau het verschil maken [waaronder Dankraam Tilburg], krijgen een bijdrage van het Cultuurfonds Noord-Brabant en Provincie Noord-Brabant. Dankzij een versnelde procedure kunnen makers en buurtgenoten tijdig van start gaan met hun missie: verbinding brengen in de buurt.

 • Frank van Pamelen, Brabants Dagblad

  Onze geest is gerest. En ondertussen verricht de zorg heldendaden

 • Hein Eikenaar, Brabants Dagblad

  Toen de pokken, nu corona. Er staan altijd Tilburgse helden op

Mede mogelijk gemaakt door:

“Poëtische producties over die dingen in het leven waarvan we 'eelt op onze ziel' krijgen of juist kwijtraken.”