Als het morgen oorlog wordt

Hoe ga je om met een moeilijke situatie?

  • Vond plaats in juni 2018
Schaapskooi, Theresia Lyceum

Schaapskooi Schijndel
Theresia Lyceum, Tilburg

Oorlog lijkt in Nederland altijd ver weg. Maar door de tv, de krant en internet worden we er toch steeds mee geconfronteerd. Rond 4 en 5 mei worden we herinnerd aan de oorlog in ons eigen land en vluchtelingen maken ons bewust van oorlog in het buitenland.

Hoe zou het zijn als het oorlog wordt in Nederland? In de workshop “Als het morgen oorlog wordt” houden de leerlingen zich bezig met deze vraag. Na een kort gesprek over oorlog in het algemeen gaan de leerlingen aan de slag met het voorbereiden van scenes die het dagelijks leven tijdens een oorlog laten zien. Gekozen wordt voor het oogpunt van de burger en niet dat van een militair. Tijdens de scenes helpen de leerlingen elkaar en zijn ze inventief bezig met het oplossen van problemen. De scenes worden aan elkaar getoond waardoor er verschillende aspecten van oorlog belicht worden. De leerlingen maken gebruik van de attributen die zijn meegenomen door de docent.

“Als het morgen oorlog wordt” is een workshop die het zware thema van oorlog bespreekbaar maakt en leerlingen op een creatieve manier uitnodigt om zich in te leven in een situatie die vreemd is voor hen.

Educatie

Workshop
Doelgroep Middenbouw primair onderwijs, bovenbouw primair onderwijs
Aantal deelnemers Maximaal 30
Tijdsduur 180 minuten
Kerndoelen 9, 54, 55
“Po√ętische producties over die dingen in het leven waarvan we 'eelt op onze ziel' krijgen of juist kwijtraken.”