Vier de Wind

Vier de schoonheid van de wind

Meerdere locaties in Noord-Brabant

Vier de Wind, een kunstproject om mensen na te laten denken over windenergie en molens.

Vier de Wind

Zou het niet mooi zijn als nieuwe molens net zo geliefd worden zoals oude molens in deze tijd van energietransitie? En zou het niet mooi zijn als ons werelderfgoed, de oude windmolen, weer midden in het leven gaat staan zoals de windturbines nu?

Het kunstproject Vier de Wind gebruikt het ‘conversation piece’ de Windmobiel, een ontwerp van Reg Gruson, om de molens naar mensen toe te brengen. Het verbindt oude en nieuwe molens en nodigt mensen uit om in gesprek te gaan over de wind.

Lokale partijen uit Wouw en omgeving zijn samen met EELT de wind aan het vieren met de Windmobiel, educatie, community art en een theaterspektakel.

WINDMOBIEL

Vanaf september klauteren honderden bewoners, belangstellenden in Wouw en Roosendaal in de Windmobiel voor een interactieve belevenis. De Windmobiel is gebouwd door EELT, met betrokken mensen van molen De Arend en Windpark Roosendaalse Vliet. Het binnenste van een historische windmolen en een hedendaagse windturbine komen samen. Zo worden erfgoed van het verleden en erfgoed van de toekomst met elkaar verbonden.

De Windmobiel is op 29 september te vinden op het Roosendaals Treffen. EELT presenteert hier Vier de Wind met straattheater, informatie en natuurlijk de Windmobiel.

Op 5 oktober is de Windmobiel bij het culturele evenement bij de Wouwse Molen De Arend. Op deze dag tussen 14.00 uur en 16.30 uur is iedereen welkom voor een middag met theater, muziek, ambacht, creativiteit. Adres: Akkerstraat 11, Wouw.

En 7 november is de Windmobiel op Energiefestival 2019 in het Evoluon in Eindhoven.

En hij duikt op in Roosendaal en omgeving en is op verzoek in te zetten. Stuur een mail naar info@eeltweb.nl

EDUCATIE

De educatieve poot van Vier de Wind is van start. In september/oktober 2019 en in april/mei  2020 bezoekt de Windmobiel 32 basisscholen in Wouw en Roosendaal met hulp van Cultuurcompaan. Kinderen kijken hun ogen uit en maken theater en kunst over de kracht van de wind en het erfgoed van de molens. Roel Kox – geholpen door lokale spin in het web Eddy Haers – is de drijvende kracht achter dit educatieve aanbod. Basisschool De Baayaert en De Gezellenhoek maken er een heel schoolproject van.
Wilt u een workshop van EELT? EELT verzorgt ook workshops ‘creative thinking’. Stuur een mail naar info@eeltweb.nl

COMMUNITY ART

Iedereen kan meedoen aan de wedstrijd om de wind te vieren. Gebruik je fantasie, maak iets en stuur je foto(‘s) naar info@eeltweb.nl.  De vijf mooiste resultaten worden op groot formaat geplaatst in het decor van het theaterspektakel in mei 2020 bij de windturbine 1. De eerste prijs is een reis naar 102 meter hoog, bovenin de windturbine 1. De tweede prijs is een overnachting in de Windmobiel tijdens het theaterspektakel.

Iedereen kan meedoen aan het ontwerpen van beelden en het maken van korte gedichten voor Vier de Wind. De mooiste worden uitgevoerd in oud-Hollandsche stijl op delfts blauwe tegeltjes. Ze worden tentoongesteld bij het theaterspektakel. Stuur een bericht naar info@eeltweb.nl om een werkblad te ontvangen. Op 5 oktober kun je ook aan de slag.

THEATERSPEKTAKEL

Al deze evenementen bouwen toe naar een groots evenement in mei 2020. Samen met enthousiaste kinderen die meededen aan het educatieprogramma, hun familie, lokale talenten van dansscholen Vive La Danse, Dynamo Roosendaal en Roosendaal Danst 2019, musici van opleidingsorkest BravO en Malletkorps Oranje Wouw gaan de makers van EELT aan de slag.  In een poëtisch muziektheaterspektakel wordt het verhaal verteld van de kracht en schoonheid van de wind. Locaties: De Wouwse Molen de Arend en Turbine 1 van Windturbinepark Roosendaalsche Vliet. Ook daarvan kan de datum alvast in de agenda: 8, 9 en 10 mei 2020 tijdens het Nationale Molenweekend.

Wouwse Molen De Arend

Windturbinepark Roosendaalsche Vliet

Het 'conversation piece' de Windmobiel.

5 oktober bij Wouwse Molen De Arend.

Combinatie van oude en nieuwe molen

Combinatie van oude en nieuwe molen

VR in de Windmobiel

In de Windmobiel

Theater bij Wouwse Molen De Arend

Locatie voor het theaterspektakel bij Windturbinepark Roosendaalsche Vliet

Mede mogelijk gemaakt door:

“Poëtische producties over die dingen in het leven waarvan we 'eelt op onze ziel' krijgen of juist kwijtraken.”