Vier de Wind

Vier de schoonheid van de wind

Meerdere locaties in Noord-Brabant

Vier de Wind, een kunstproject om mensen na te laten denken over windenergie en molens.

Vier de Wind

Zou het niet mooi zijn als nieuwe molens net zo geliefd worden zoals oude molens in deze tijd van energietransitie? En zou het niet mooi zijn als ons werelderfgoed, de oude windmolen, weer midden in het leven gaat staan zoals de windturbines nu?

Het kunstproject Vier de Wind gebruikt het ‘conversation piece’ de Windmobiel, een ontwerp van Reg Gruson, om de molens naar mensen toe te brengen. Het verbindt oude en nieuwe molens en nodigt mensen uit om in gesprek te gaan over de wind.

Lokale partijen uit Wouw en omgeving zijn samen met EELT de wind aan het vieren met de Windmobiel, educatie, community art en een theaterspektakel.

Windmobiel in bedrijf

WINDMOBIEL

Vanaf september klauteren honderden bewoners, belangstellenden in Wouw en Roosendaal in de Windmobiel voor een interactieve belevenis. De Windmobiel is gebouwd door EELT, met betrokken mensen van molen De Arend en Windpark Roosendaalse Vliet. Het binnenste van een historische windmolen en een hedendaagse windturbine komen samen. Zo worden erfgoed van het verleden en erfgoed van de toekomst met elkaar verbonden.

De Windmobiel was te zien op het Roosendaals Treffen. EELT presenteerde hier Vier de Wind met straattheater.

De Windmobiel figureerde bij het culturele evenement bij de Wouwse Molen De Arend. Op deze dag was iedereen welkom voor een middag met theater, muziek, ambacht, creativiteit.

De Windmobiel stond op Energiefestival 2019 in het Evoluon in Eindhoven.

En hij duikt op in Roosendaal en omgeving. Ook is hij op verzoek in te zetten. Stuur een mail naar info@eeltweb.nl

Vier de Wind bij Energiefestival Evoluon Eindhoven

EDUCATIE

De educatieve poot van Vier de Wind is van start. In september/oktober 2019 bezocht de Windmobiel een groot aantal basisscholen in Wouw en Roosendaal met hulp van CultuurCompaan. Kinderen keken hun ogen uit en maakten theater en kunst over de kracht van de wind en het erfgoed van de molens. Roel Kox – geholpen door lokale spin in het web Eddy Haers – is de drijvende kracht achter dit educatieve aanbod. Basisschool De Baayaert en De Gezellenhoek hebben er een heel schoolproject van gemaakt.

Er waren nog een tal van workshops op basisscholen gepland in april en mei van 2020. Door het corona virus zijn deze workshops helaas niet doorgegaan. In plaats daarvan hebben we onze workshops gedigitaliseerd en zo hebben we toch alle scholen kunnen bereiken.

VR in de Windmobiel

COMMUNITY ART

Iedereen kan meedoen aan de wedstrijd om de wind te vieren. Gebruik je fantasie, maak iets en stuur je foto(‘s) naar info@eeltweb.nl.  De vijf mooiste resultaten worden op groot formaat geplaatst in het decor van het theaterspektakel in oktober 2020 bij de windturbine 1.

Iedereen kan meedoen aan het ontwerpen van beelden en het maken van korte gedichten voor Vier de Wind. De mooiste worden uitgevoerd in oud-Hollandsche stijl op delfts blauwe tegeltjes. Ze worden tentoongesteld bij het theaterspektakel. Stuur een bericht naar info@eeltweb.nl om een werkblad te ontvangen. Op 5 oktober kun je ook aan de slag.

In de Windmobiel

THEATERSPEKTAKEL

Al deze evenementen bouwen toe naar het evenement in oktober 2020. Samen met enthousiaste kinderen die meededen aan het educatieprogramma, hun familie en lokale talenten gaan de makers van EELT aan de slag.  In een poëtisch muziektheaterspektakel wordt het verhaal verteld van de kracht en schoonheid van de wind. Locatie: Turbine 1 van Windturbinepark Roosendaalsche Vliet. Ook daarvan kan de datum alvast in de agenda: 30 en 31 oktober.

Natuurlijk doen wij er alles aan om dit evenement Corona-proof te maken. De opzet wordt kleinschalig maar de beleving wordt maximaal!

5 oktober bij Wouwse Molen De Arend.

Het 'conversation piece' de Windmobiel.

Wouwse Molen De Arend

Windturbinepark Roosendaalsche Vliet

Combinatie van oude en nieuwe molen

Combinatie van oude en nieuwe molen

Theater bij Wouwse Molen De Arend

Locatie voor het theaterspektakel bij Windturbinepark Roosendaalsche Vliet

  • Molen de Arend in Wouw ‘Viert de Wind’

    Op 5 oktober was er een culturele afsluiting op de molen waarbij ook ouders en andere belangstellenden aanwezig konden zijn. EELT Theatercollectief heeft gedurende de dag drie voorstellingen verzorgd.

  • Brabants Dagblad Wouw Viert de Wind

    In samenwerking met het bestuur van de Wouwse molen de Arend en de eigenaren van Roosendaalse Vliet verzorgt EELT Theatercollectief op zaterdag 5 oktober een culturele middag in en om de molen in Wouw.

Mede mogelijk gemaakt door:

“Poëtische producties over die dingen in het leven waarvan we 'eelt op onze ziel' krijgen of juist kwijtraken.”