Vier de Wind

Vier de schoonheid van de wind

Wouwse Molen De Arend

Wouwse molen De Arend Akkerstraat, Wouw, gemeente Roosendaal.
Turbine 1, Noordstraat, Windturbinepark Roosendaalsche Vliet B.V., gemeente Roosendaal

Kinderen en amateurkunstenaars, bewoners van Wouw, Roosendaal en omstreken, gaan samen de schoonheid van de wind vieren. Zo maken ze door middel van theater, muziek en ontwerpen samen nieuwe, trotse ideeën en beelden bij oude en nieuwe windmolens.

Vier de wind gaat van start!

Vanaf deze september klauteren honderden bewoners, belangstellenden in Wouw en Roosendaal in de Windmobiel, die als herkenningspunt bij alle evenementen van Vier de Wind te vinden is. De Windmobiel is gebouwd door Reg Gruson, met betrokken mensen van molen De Arend en Windpark Roosendaalse Vliet. Hierin is alles te  ervaren wat de wind als energiebron te bieden heeft. Het binnenste van een historische windmolen en een hedendaagse windturbine komen samen in de Windmobiel tot leven. Zo worden erfgoed van het verleden en erfgoed van de toekomst met elkaar verbonden.

De Windmobiel is op 29 september te vinden op het Roosendaals Treffen. EELT presenteert hier ‘Vier de Wind’ met straattheater, informatie en natuurlijk de interactieve experience in de Windmobiel.

Ook op 5 oktober geeft de Windmobiel acte de présence. Op deze dag tussen 14.00u en 16.30u zijn zijn alle belangstellenden welkom voor een middag met theater, muziek, ambacht, creativiteit en natuurlijk de Windmobiel bij Wouwse Molen De Arend, Akkerstraat 11 in Wouw.

Verder gaat ook de educatieve poot van Vier de Wind van start. De Windmobiel bezoekt in september en oktober 22 basisscholen in Wouw en Roosendaal. Kinderen kijken hun ogen uit in het voertuig en volgen workshops op het gebied van theater en beeldende kunst, gegeven rondom de kracht van de wind en het erfgoed van de molens. Roel Kox – geholpen door lokale spin in het web Eddy Haers – is de drijvende kracht achter dit educatieve aanbod.

Al deze evenementen bouwen toe naar een groots evenement in mei 2019.  Samen met kinderen die meededen aan het educatieprogramma, hun familie, lokale talenten van dansscholen, musici en acteurs gaan de makers van EELT aan de slag om een poëtisch muziektheaterspektakel te maken over de kracht en schoonheid van de wind, dat zich zal afspelen bij Wouwse Molen de Arend en Turbine 1 van Windpark Roosendaalse Vliet. Ook daarvan kan de datum alvast in de agenda: 8, 9 en 10 mei 2020!

Twee molenaars, de een van een historische molen, de ander van een windmolen, ontmoeten elkaar via EELT,

Technici, buurtbewoners, jongeren, vrijwilligers, molenaars maakten met Reg Gruson de Windmobiel.

De community creëert

Iedereen creëerde mee aan de Windmobiel met kennis, spullen, hulp en handjes uit de mouwen. Reg Gruson bouwt samen met technici, buurtbewoners, jongeren, vrijwilligers en molenaars aan een uniek voertuig dat als niet alleen als  ‘conversation piece’ maar ook als interactieve ervaring, decorstuk, en educatief object fungeert.
Tijdens een speciaal georganiseerde ontmoetingsavond kwamen buurtbewoners met ideeën voor het ontwerp. Ook werden er materialen gevonden en gedoneerd, zorgden de molenaars van de Arend voor kennis over het binnenwerk van molens en werd er geholpen tijdens de bouw.
De Windmobiel trekt vanaf nu rond door Wouw, Roosendaal en omstreken om het gesprek over wind en energie op gang te brengen.

Vanaf 5 oktober kan iedereen bijdragen aan Vier de Wind: met kennis, energie of natuurlijk met een deelname aan een van de aspecten van het project. Er is voor ieder wat wils!

Verbeelding waait met de wind

Met het project Vier de Wind gaan we de wind vieren door weer te spelen met de wind. Daar is Nederland immers wereldwijd beroemd om: Nederlanders fietsen lekker tegen de wind in, maken windmolens en houden van zeilen en windsurfen. Het feest van de wind gaan we vieren bij de oude windmolens en nieuwe windmolens van Wouw en Roosendaal.  De molens worden de inspiratie om muziek te maken, te dansen, theater te maken, te fotograferen en te ontwerpen. Zo ontstaan verbeeldingsvolle, mooie en nieuwe herinneringen bij oude en nieuwe molens. De mensen die deelnemen aan Vier de Wind hebben naderhand meer binding met de oude en de nieuwe molens in hun omgeving. En dat is hard nodig in deze tijd van energietransitie.

Vier de Wind heeft meerdere activiteiten verspreid over een langere periode zodat er veel mensen bereikt kunnen worden. Schoolkinderen nemen deel aan een educatief creatief programma waarin ze de wind vieren met muziek, beweging, taal en beeld. Natuurlijk hoort een bezoek aan de molen hierbij. Iedereen uit de gemeenschap kan meedoen aan een creatieve wedstrijd. Amateurkunstenaars uit de omgeving maken samen met de makers van EELT Theatercollectief een muziektheaterspektakel dat getoond wordt in mei 2020. Tussendoor wordt de Wind gevierd bij meerdere gelegenheden zoals Nationale Molendag en de Dag van de Wind.

Vier de Wind maakt duidelijk: verbeelding waait met de wind.

Amateurkunstenaars creëren

Tijdens Vier de Wind gaan honderden amateurkunstenaars aan de slag om een groots muziektheaterspektakel te verwezenlijken. De slagwerkers van de Malletband van harmonie Oranje studeren samen met de jeugdige muzikanten van BravO speciaal gecomponeerde muziek in. De dansers van Vive la Danse en Dynamo dansschool zorgen voor fantastische choreografieën. Daarnaast wordt er natuurlijk fantastisch geacteerd en gezongen, en zijn er tal van activiteiten om aan mee te doen.

Educatie

De wind vieren, dat gaan we natuurlijk doen met de kinderen uit de omgeving van de oude en nieuwe molens. EELT heeft creatieve ateliers ontworpen waarin leerlingen van het primair onderwijs de wind kunnen vieren en zo kennis kunnen maken met alle belangrijke aspecten van wind en windenergie. Erfgoed in de eigen omgeving beleven en erfgoed van de toekomst creëren komen samen in Vier de Wind.

Met advies van CultuurCompaan Roosendaal en in overleg met partnerscholen De Gezellehoek en De Baayaert uit Wouw en Roosendaal zijn verschillende creatieve ateliers ontworpen. Er wordt muziek gemaakt, gedanst, getekend, gedicht, ontworpen en theater gemaakt. Bij alle onderdelen komt de leerling op een bijzondere manier meer te weten over wind, molens en windenergie. Een bezoek aan de oude molen hoort tot de mogelijkheden. Scholen kunnen de ateliers apart afnemen maar ze kunnen ook gebundeld worden als een “caroussel” van creatieve workshops.

Twee bijzondere extra’s:

Bij de scholen kan de speciaal door EELT ontworpen Windmobiel komen, die lijkt op de “gondel” van een nieuwe windmolen. Hierin is alles te  ervaren wat de wind als energiebron te bieden heeft. Het binnenste van een historische windmolen en een hedendaagse windturbine komen samen in de Windmobiel tot leven. Zo worden erfgoed van het verleden en erfgoed van de toekomst met elkaar verbonden.

De kinderen die deelgenomen hebben aan ateliers van Vier de Wind worden uitgenodigd voor het muziektheaterspektakel op 8,9 en 10 mei bij Wouwse molen De Arend en Windturbine 1.

 

 

Mede mogelijk gemaakt door:

“Poëtische producties over die dingen in het leven waarvan we 'eelt op onze ziel' krijgen of juist kwijtraken.”