Skip navigation

Stadsmachine

De Stadsmachine van EELT: artistiek lef

Huttenfestival De Vlek Spoorzone Tilburg 22-08-11 t/m 5-09-2011 

http://www.huttenfestival.nl/de-stadsmachine-van-eelt-artistiek-lef

 

 


Onder leiding van Monique Zijp, speelde EELT De Stadsmachine tijdens de opening van Huttenfestival De Vlek. De performance werd steeds verder en opnieuw gemaakt en gebouwd tijdens de verschillende bouwdagen van het festival.

“De Stadsmachine is steeds in ontwikkeling en wordt telkens verbeterd, verbouwd en weer afgebroken. De Stadsmachine is zo de meest vluchtige bouwvorm op dit festival dat over bouwen gaat. Als EELT weg is, rest er niets dan de herinnering, wat trappen en een stapel dekens”, zo legde Monique Zijp uit.

De diverse spelers van EELT: amateurkunstenaars, professionals en studenten waren actief als bouwers aanwezig op het Huttenfestival naast (inter)nationale kunstenaars, architecten en designers.

 

Bij de uitnodigende begintonen van De Stadsmachine kwam het borrelende publiek, ondanks de regen, op de been om naar de performance van EELT te kijken. Die was op maat gemaakt voor de gelegenheid en plek. Zo werden Aart Strootman en Jacqueline Hamelink, de musici van EELT, tergend langzaam, al musicerend, op een trolley over de rails het toneelbeeld ingeduwd.

Het geboeide publiek herkende meteen de gestileerde beelden die door de elf spelers gemaakt werden met dekens en trappen. “Ons bedrijf” en “de gemeente”, zo werd er gegrinnikt bij het zien van de soms onbegrijpelijk elkaar tegenwerkende routines, bekend van grote organisatiestructuren. “De stad, waar iedereen doelbewust zijn eigen ding doet en toch samenleeft” zo vatte een kijker het samen. De performance, door sterke, sferische minimal music begeleid, eindigde in een monumentaal en ontroerend beeld, door de spelers gebouwd, waarin zij allemaal een plaatsje vonden, behalve één eenzame figuur die terzijde een schrijnende contrapunt vormde in het slotbeeld.

EELT bouwde op meerdere dagen steeds opnieuw.

 

Educatie

Studenten HBO van Fontys Hogescholen kregen workshops verniculaire (tijdelijke) bouw aangeboden op een  erfgoeddlocatie in De Spoorzone in Tilburg. Naast inspirerende inleidingen van kunstenaars, werkzaam in het Huttenfestival, werkten zij meerdere dagen olv vakdocenten Performance Creëren en Creëren met Media aan het maken van ‘site-specific’ performances en het registreren van deze performances.