Skip navigation

EELT in Hal 44

In Hal 44 Fraterstraat Spoorzone Tilburg werd in 2011 het multidisciplinaire theaterproject EELT gespeeld.

 

Het was een poëtische theatervoorstelling vol muziek, beweging, beeld en spel op een prachtige voormalige industriële locatie met een groot ensemble van professionele performers en enthousiaste amateurs van 8 tot 80 jaar.

 

 

EELT liet zien hoe mensen met verschillende achtergronden omgaan met het ‘eelt op hun ziel’.
EELT vertelde het verhaal van een oorlogsfotograaf die op zoek is naar foto’s die je die je bij de strot grijpen. Het professionele eelt op zijn ziel stelt hem in staat om verschrikkelijke situaties in mooie beelden te vangen. De crisis die in het zuiden van Europa is begonnen, heeft zich uitgebreid tot in ons land en de fotograaf voegt zich bij een groep buurtbewoners die hun toevlucht hebben gezocht in een industrieel pand in Tilburg, Hal 44 in de Spoorzone.
In de fabriek is nog wel stroom en waarschijnlijk ook water, maar niet veel meer. Iedereen probeert op zijn eigen manier met de nijpende situatie te dealen. De opvallende kenmerken van het gebouw, worden onderdeel van het verhaal van deze vluchtelingen.

 

Een schoonheidsspecialiste oefent toch haar vak uit te midden van de rotzooi. “Schoonheid overwint alles” is haar devies. Een gemeenteambtenaar en soldaten van een vredesmacht proberen de situatie te controleren. Terwijl de volwassenen hun best doen om chaos en anarchie buiten de deur te houden, zijn de kinderen veel minder van slag. Zij zien juist kansen op vrijheid, spel en vernieuwing.

 

Dan zet een tragisch voorval de situatie op scherp…

Eelt, de voorstelling, bood de kijker de mogelijkheid om zichzelf de vraag te stellen: hoe ga ik om met ‘het eelt op mijn ziel’?

Bij het maken van EELT is op een bijzondere manier samengewerkt. Van achtjarige tot zeventig-plus, van asielzoeker tot professioneel acteur, iedereen dacht en creëerde mee. Het talent van de mensen en expertise uit verschillende disciplines kwam samen op weg naar één doel: de vraag naar het EELT op je ziel.

 

Participatie en Social Design

EELT dook de geschiedenis van de Aa-Bé Fabriek in en is gaan werken met de verhalen van de oudwerknemers. EELT organiseerde een goedbezochte reünie voor de oud-werknemers om dat de behoefte daaraan werd uitgesproken. Op deze reunie toonde EELT de gemaakte film met live-muziek. De oudwerknemers waardeerden het dat hun fabriek, waarop ze trots waren, waar ze veel hadden meegemaakt, en die nu stond te verschimmelen op deze manier een creatief eerbetoon kreeg en doorleefde.

Voor de voorstelling EELT in hal 44 zijn de EELTers de stad rondgegaan om oude dekens te vragen aan de mensen. De enorme opbrengst daarvan vormde het decor en de kostuums van de voorstelling. Sommig publiek kwam kijken naar hun eigen deken. De dekens zijn daarna nog in veel EELTproducties gebruikt omdat EELT graag duurzaam theater maakt.

 

Educatie

EELT verzorgde bij de door  Reg Gruson gemaakte film over de Aa-Bée Wollen Stoffen Fabriek – in opdracht van Schatten van Brabant –  een thematische workshopdag voor 70 leerlingen 4 VWO van het Odulphuslyceum over het textielverleden: groei en crisis, van Tilburg.

EELT werkte hiervoor samen met het Regionaal Archief in Tilburg en met het Textielmuseum.