Skip navigation

hapstappoepfabriek

De diëtist van Gezonde Eetkamer onderzoekt met de leerlingen hoe je goede poep kunt maken door gezond te eten.

Dan gaan de theatermakers van EELT Theatercollectief met de kinderen de spannende reis van een broccoli-roosje door het spijsverteringskanaal naspelen.

Vervolgens worden de kinderen uitgedaagd door de EELT theatermakers om hun creatieve talent te ontwikkelen in een 7-weekse na-schoolse theatercursus met de hapstappoepfabriek als onderwerp.

In hapstappoepfabriek leren de kinderen op een speelse manier de werking van de fabriek in ons lichaam kennen: wat gaat erin en wat komt eruit? En hoe kun je deze fabriek gezond houden?

Zo wordt gezond eten eens vanuit een compleet ander perspectief aan de kinderen en hun ouders/verzorgers aangeboden. Ook de ouders – die tenslotte bepalen wat de kinderen eten – krijgen gekoppeld aan een kijkmoment bij de repetities, op een laagdrempelige manier advies en kennis over gezonde voeding door een diëtist van de Gezonde Eetkamer.

Alles mondt uit in een feestelijke binnenschoolse voorstelling van de hapstappoepfabriek met decor en kostuums voor de kinderen en ouders.

 

hapstappoepfabriek biedt alle betrokken professionals bij de school zoals docenten, wijkverpleegkundige en combinatiefunctionaris de kans om kinderen die wat extra aandacht nodig hebben rondom gezond eten, op een positieve manier en zonder te stigmatiseren/problematiseren hier de kans toe te geven.

hapstappoepfabriek geeft daarnaast kinderen een andere rol en de mogelijkheid om zelfvertrouwen en talent te ontwikkelen.

hapstappoepfabriek wordt door GGD Hart voor Brabant mogelijk gemaakt. De school betaalt een kleine bijdrage. Informatie: GGD Eefje de Bruijne (e.de.bruijne@ggdhvb.nl) EELT Theatercollectief Monique Zijp (mzijp@eeltweb.nl) Gezonde Eetkamer Anneloe Rijpkema (info@gezondeeetkamer.nl)

 

Donderdag 22 januari 2015; de aftrap is geweest!
Samen met theaterdocente Karlijne van EELT is de eerste toneelworkshop gehouden voor een klein groepje kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 11 jaar.
Het onderwerp was de werking van de fabriek in ons lichaam bekend te maken bij kinderen; wat gaat er in en hoe komt het eruit?
Hoe kun je die geoliede machine uitbeelden? Nou de kinderen waren er bedreven in!
Met allerlei groenten en fruit liep die machine perfect; maar bij het gebruik van luxe pudding liep de machine vast. Ja vezels, maar ook goed kauwen is belangrijk om hapstappoepfabriek goed te laten werken.
Met de tips van Karlijne leerden de deelnemers hoe ze iets konden na doen, maar ook mochten ze zeggen wat ze er van vonden; nou hier heb ik als dietiste wat van geleerd! Volgens mij genoot iedereen;  de kinderen, de ouders en wij als juffen. Vooral de vindingrijkheid en zelfverzekerdheid van de kinderen trof mij! Zo’n workshop is zeker voor herhaling vatbaar!

 

Anneloe, 25 januari 2015, Gezonde Eetkamer