Skip navigation

AardappelEELTers

De AardappelEELTers werd op 25 en 31 mei en op 1 juni 2013 gespeeld door amateurs en profs van verschillende leeftijden en nationaliteiten van Nederlands Hongaarse, Portugese, Afghaanse, Spaanse en Duitse komaf. Van 15 tot 88 jaar, laag tot hoog opgeleid, in de Week van de Amateurkunst en L’Avventura.
We maakten een poëtische laagdrempelige voorstelling van hoge kwaliteit. Deze keer op een Erfgoed-locatie waar Monique Zijp haar zinnen al enige tijd op had gezet: het Paleis-Raadhuis van Willem II (de plek in Tilburg waar Van Gogh naar school ging).

Met deze performance willen we gaan toeren langs de Van Gogh centra van Brabant.

 

Talentontwikkeling in de praktijk.

De Nieuwe Vincenten van Vincents Tekenlokaal kregen een podium in deze EELTperformance. EELT maakte een poëtische performance rondom het talent van Vincent in Vincents Tekenlokaal in het Paleis-Raadhuis. Een theatraal kijkje in het stomend creatieve atelier van de Nieuwe Vincenten!
Met medewerking van Stadsgids Gerard Otten.

 

——–

 

 

Het interview met Monique Zijp over de AardappelEELTers van zondag 26 mei 2013 tijdens het Cultureel Cafe door Frank van Pamelen is te bekijken:

——–

We verzamelden aardappelen voor onze performance, door in de wijk van onze locatie er huis aan huis om te vragen. 
En we hebben heel veel echte kwaliteits-aardappelen gekregen van Aardappelgroothandel Jansen-Van Dongen. Die gingen daarna naar De Voedselbank. En ondertussen zijn ons ook financiële aardappelen gedoneerd door onze vrienden.
We zijn met alle aardappelvormen erg blij.
De aardappel is een eerlijk voedsel voor lichaam en geest.

 

_—

Aardappel in de hoofdrol in theatrale ode aan de arme eerlijke boerenmens
‘De AardappelEELTers & Kauwconcert’ van Theatercollectief EELT

 

Theatercollectief EELT uit Tilburg, Nederland speelt meermaals De AardappelEELTers  &  Kauwconcert, de korte originele muziektheatervoorstelling (± 15 minuten) op De Klein Engelandhoeve bij Turnhout,  tussen 13.00 en 17.00 uur als onderdeel van het evenement Bels Lijntje en Open Monumentendag op 8 september 2013.

 

In een decor van schapen in de Schapenstal van de Klein Engelandhoeve brengt Theatercollectief EELT de theatrale ode ‘De AardappelEELTers’ aan de arme, eerlijke boerenmens.  Het schilderij De Aardappeleters van Vincent van Gogh staat in de voorstelling centraal. De teksten komen uit de brieven van Van Gogh. De muziek gespeeld door celliste Jacqueline Hamelink, is van componist Aart Strootman, geïnspireerd door de tijdgenoot van Van Gogh, Satie. De projectie is gemaakt door Reg Gruson. De spelersgroep bestaat uit een divers ensemble EELT amateurspelers en lokale deelnemers.

De ‘aardappel’ speelt de hoofdrol. Dat is immers het volksvoedsel van de boeren dat zij eerlijk, met eelt op de handen, hebben verdiend. Het stuk neemt een verrassende wending wanneer de aardappel óók gebruikt wordt in de vorm waarin hij nu volksvoedsel is: de chips…

Theatercollectief EELT biedt steeds een creatieve ontmoeting van spelers en makers van zeer diverse komaf rondom een thema waar je ‘eelt van op je ziel’ krijgt of juist verliest. Hierbij worden laagdrempelig spelers van de locatie betrokken om hun talent te ontwikkelen.
Professionele talenten, toptalenten, buurtbewoners, liefhebbers, arbeidsmigranten uit Polen, Afghanistan, Macedonië, Portugal, Hongarije en Spanje en mensen met een beperking van verschillende aard speelden al bij EELT.

 

Vincent van Gogh: ‘Hoopvol uitzien naar betere tijden, moet niet alleen louter een gevoel zijn, maar het moet een gevoel zijn, dat zich omzet in een dadelijk doen.

 

DSC05162-web DSC05148-web DSC05136-web

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 DSC05155-web

 

 

Aardappelen en theater doen Vincent van Goghs talent herleven in hartje Tilburg

In het historische Paleis-Raadhuis van Tilburg, waar Vincent van Gogh zijn eerste tekenlessen kreeg, brengt Theatercollectief EELT onder artistieke leiding van Monique Zijp de verrassende muziektheatertour ‘DeAardappelEELTers’ over het talent van Van Gogh, in de Week van de Amateurkunst op 25/5 en 1/6. Op 31/5 als onderdeel van een L’Avventura-avond.

Tijdens de Week van de Amateurkunst, 25mei t/m 2 juni, strijkt het uit Tilburg afkomstige Theatercollectief EELT als van ouds neer op een bijzondere erfgoedlocatie, het Paleis-Raadhuis van Tilburg. Hier was de middelbare school waar Vincent van Gogh zijn talent ontwikkelde en is nu Vincents Tekenlokaal gevestigd. Daarom brengt EELT op deze plek een eerbetoon aan Vincent van Gogh en aan het talent van nu. De heel diverse amateurtalenten van EELT maken samen met de eerder in Het Jaar 013 uitverkozen tekentalenten De Nieuwe Vincenten: ‘DeAardappelEELTers’. Brabantse topmusici Aart Strootman en Jacqueline Hamelink, geholpen door de jonge cellist Rogier Hornman, zorgen voor de nieuwe cello-muziek geïnspireerd op het werk van Van Goghs tijdgenoot Eric Satie.
De geest van Van Gogh is aanwezig met fragmenten uit zijn brieven. Het publiek creëert mee, ziet zijn vroege werk ‘DeAardappeleters’ tot stand komen, beleeft vernieuwing, beseft hoe armoede een stempel drukt en ervaart hoe schoonheid altijd overwint. En de Brabantse aardappel is nooit ver weg! Zo doen theater en aardappelen Vincent van Goghs talent herleven in hartje Tilburg.

Omdat Van Gogh vele prachtige brieven schreef, schrijft Theatercollectief EELT deze keer zelf ook de uitnodigingen met de hand. En omdat betrokkenheid bij EELT in het DNA zit, gaan de EELTers langs de deuren in de buurt om de aardappelen voor het decor te verzamelen. Deze aardappelen worden later aan de voedselbank gedoneerd, zo maakt EELT van betrokkenheid iets, dat echt dicht op je huid zit. Spel: Tooske de Kort-Hamels, Rianne Theeuwes, Linda Mur, Lia van Diem, Simone van Belkom, Ingrid de Kok, Pascale Hopstaken, Stefan Pietersen, Gonneke Zoutendijk, Matilda Barbas Rodriques, Flora Veres, Sharif Aqeli, Gerben Vaillant, Pepe Toni Climent, Noelle Vekemans, Nicole de Pree, Roos Bugter, Geertje van Raak, Zina Burgers, Nieuwe Vincenten: Smilla Brachini, Pien van Pamelen, Pam Abels, Rogier Hornman op cello, Stadsgidsen: Nel Bos, Gerard Otten

Regie, concept en artistieke leiding  Monique Zijp
Spelcoaching en regie Jurgen Brucker
Compositie en muzikale leiding Aart Strootman
Performance en cello  Jacqueline Hamelink
Beeldende vormgeving  Reg Gruson
Regie openingsactKarlijne van der Kooij
Productie, techniek en mise-en-scene  Patrick van Berkel
Regie- en productieassistentie Gerben Vaillant

131007_Interview_BEB Sparks-Zijp

130527 Recensie wak BD staand eelt

140424 BBS-artikel-BD

 

131031 beb-eindpublicatie interview Monique

 

261013-2 Remmet van Luttervelt De aardappelEELTers