December 2017

Beste  ,

Daar zijn we weer! Op de valreep van 2017 staan er weer een flink aantal activiteiten op het programma om ‘eelt op je ziel’ te verliezen. Er zijn nieuwe EELTers en andere EELTontwikkelingen die we graag met je delen. Voor iedereen: veel plezier deze decembermaand!

See below for English version. 

 

---

 Festival Wintergloed

Op 9 december verzorgt EELT Theatercollectief “Privéconcerten van EELTmeesters” op het culturele havenfestival Wintergloed, voorheen het lichtjesfeest.

Wil jij jouw geliefde of vriend(in) trakteren op een bijzonder en muzikaal geschenk? Heb je iets goed te maken met je moeder? Of schud je graag de hand van een nieuwsgierige vreemde?

EELT brengt muziek van nieuwe en oude EELTmeesters, gespeeld door een saxofonist die de gasten ontvangt met een hartverwarmend klankspel. Op de achtergrond staat de Klankmobiel van EELT, een glanzend sieraad voor het oog, waarin verschillende gasten een intiem moment kunnen delen door samen van muziek te genieten.

De voorstellingen van EELT vinden plaats bij de parkeerplaats “afgifte goederen” van La Poubelle(Havendijk 20, 5017 AM Tilburg). Er wordt gespeeld om 19.30 - 20.00 uur, 20.30 - 21.00 uur, 21.00 - 21.30 uur, 22.00 - 22.30 uur. 

---

EELT Theatercollectief in West-Brabant

Hoe komt het dat we wel van historische molens houden en niet van de hedendaagse windmolens? Waarom zien we historische molens als mooi erfgoed, terwijl we hedendaagse molens vooral lelijk vinden? En waar is de molenaarsdochter gebleven?

EELT Theatercollectief gaat in West-Brabant op onderzoek uit. Tijdens het evenement Wouw on Ice vragen we bewoners naar hun verhalen over windmolens: historisch en hedendaags. Ook brengen we muziek, warmte en verbinding met de Klankmobiel.

Zaterdag 6 januari, 15.00 - 17.00 uur, Torenplein(markt van Wouw). 

---

Nieuwjaarsreceptie

EELT Theatercollectief nodigt je van harte uit op haar nieuwjaarsreceptie. We houden de receptie bij café restaurant Kolektivo: een ontmoetingsplek waar muziek, eten en verschillende culturen samenkomen. Ivo Barac is op 24 januari onze gastheer. Tijdens de nieuwjaarsreceptie spelen we de voorstelling ''Wat je wil'' door jongeren uit alle windstreken onder regie van Roel Kox.

De nieuwjaarsreceptie van EELT vindt plaats op 24 januari van 17.30 -20.30 uur bij Kolektivo, Trouwlaan 189 in Tilburg.

---

“Wat je wil”

een voorstelling van theaterproject

R-Act

EELT Theatercollectief maakt op elke woensdag theater met jongeren uit alle windstreken. Dit gebeurt in samenwerking met jongerenwerk organisatie R-newt. Tijdens de theaterworkshops wordt toegewerkt naar een voorstelling met als titel: ''Wat je wil''. Deze voorstelling wordt meerdere keren uitgevoerd. 

Naast een mooi optreden tijdens de nieuwjaarsreceptie van EELT is de voorstelling in ieder geval ook te zien op: 19 januari om 20.30 in V39, Veemarktstraat 39, Tilburg. 

Je bent van harte welkom om op een van deze twee avonden te komen kijken naar het eindresultaat van de cursus. In het voorjaar van 2018 start het theaterproject weer met een nieuwe groep.

---

Nieuwe gezichten bij EELT Theatercollectief

Dit seizoen is het EELTteam versterkt met een flink aantal nieuwe gezichten. Wij verwelkomen Oscar Trompenaars en Karen Sibbing in ons team. Wij stellen hen even voor:

Oscar Trompenaars is junior medewerker performance, organistatie en educatie bij EELT. Hij volgde zijn Bachelor Klassiek Saxofoon aan het Fontys Conservatorium Tilburg bij Andreas van Zoelen, en rondde dit jaar zijn Master af aan hetzelfde instituut. Zijn brede interesse voor zowel oude als nieuwe muziek gecombineerd met een fascinatie voor oude saxofoons maken hem tot een veelzijdig muzikant. 

De liefde voor community art begon in Zuid-Amerika, en kreeg tijdens Oscars medewerking aan “Sibelius aan de Voordeur” een vervolg: “Wat mij aantrekt aan EELT is het verbindend element, het bij elkaar brengen van mensen. Muziek is daarin een sterke toevoeging en zeker niet in waarde te onderschatten. Het is de taal die iedereen spreekt en die je niet hoeft te leren om hem te kunnen begrijpen. Ik vind het super interessant om van dichtbij mee te maken hoe EELT Theatercollectief contact maakt en houdt met mensen.”

Een ander nieuw gezicht is Karen Sibbing. Karen is sinds dit najaar junior medewerker educatie, organisatie en performance.

Na haar afstuderen aan de Fontys Academie voor Drama is Karen naar Australie verhuisd. Daar heeft ze de acteursopleiding gedaan en heeft ze vervolgens zes jaar als actrice gewerkt. Met haar rol in Personage heeft ze een Greenroom Award gewonnen.

Sinds twee jaar woont Karen weer in Nederland. Ze toert nog steeds de wereld rond met voorstellingen maar is ook weer begonnen met lesgeven en theatermaken.

Sinds kort is Karen betrokken bij EELT nadat ze ons al jaren van een afstandje volgde. Het enthousiasme en idealisme spreken haar erg aan. Artistiek leider Monique Zijp is voor haar een voorbeeld waar ze graag mee werkt. “Ik hoop te leren over het opbouwen van community art projecten en van de kruisbestuiving tussen verschillende kunstdisciplines. Ook vind ik het mooi hoe professionals en amateurs in EELTprojecten samenwerken. “

---

Workshops theater in Schijndel met de CJP-Cultuurkaart

EELT Theatercollectief is sinds november ook CJP-Cultuurkaart acceptant. Met deze kaart kunnen middelbare scholieren cultuureducatie financieren, waaronder workshops en voorstellingen van EELT. In het kader hiervan geeft EELT op dit moment een reeks workshops over theatermaken op het Elde College in Schijndel.

EELTdocenten Karen Sibbing en Roel Kox leren bovenbouwers van HAVO en VWO de beginselen van theater. Door middel van korte spelopdrachten leren ze om zelf scénes te maken rondom sociaal engagerende thema’s. En dat wordt goed ontvangen: leerlingen stonden zelfs op tafel van enthousiasme maar dat ging het personeel van het Elde College toch iets te ver.

---

EELT op de Beursvloer

De Beursvloer is een evenement dat wordt georganiseerd door welzijnsorganisatie ContourdeTwern. Het doel van de Beursvloer is om bedrijven en maatschappelijke organisaties samen te brengen om maatschappelijke meerwaarde te realiseren. Dankzij onze aanwezigheid op de Beursvloer van het Willem II stadion hebben we nu twee prachtige banners die we bij onze educatieve workshop kunnen gebruiken. 

De verwezenlijking hiervan is mogelijk gemaakt door drukkerij DekoVerdivas. Ook de volgende organisaties helpen EELT bij de verwezenlijking van haar projecten: Tilburgse Koerier, Switch ContourdeTwern, Coffee3, Willem II en Netwerk Midden Brabant. We zijn hen dankbaar voor hun ondersteuning.

---

Summarised English version

We’re back!

Even though the year is coming to an end, there are plenty of EELT activities to warm your heart on cold days. 

Festival Wintergloed

EELT will give intimate performances of new and really new music during the festival “Wintergloed”. Come find us at the parking lot of La Poubelle, Havendijk 20, 5017 AM Tilburg, we’ll gladly do our performance in English.

The perfomances take place in the parking lot of La Poubelle from: 19.30 - 20.00 hours, 20.30 - 21.00 hours , 21.00 - 21.30 hours, 22.00 - 22.30 hours. 

EELT Theatercollectief goes to West-Brabant

Why does nobody really love the modern windmills? Historic windmills are a national symbol, but newer windmills stand alone in the landscape. Orphaned, unloved. What has happened to our collective feeling of pride for our national symbol?

EELT tries to find the answer to these questions during Wouw on Ice. We ask local inhabitants and the international community for their stories about windmills. We hope to collect unique perspectives on Dutch heritage.

All of this will, of course, be accompanied by music and a theatrical performance. Come and visit us there!

Saturday January 6th from 15.00 - 17.00 hours, in the centre of Wouw near the ice skating rink.

---

New Year’s Reception

You are warmly invited to EELT’s New Year’s Reception. It will take place on the 24th of January from 17.30 – 20.30 uur at Kolektivo, Trouwlaan 189 in Tilburg.

Dat was 'm weer!


EELT Theatercollectief bestaat uit:

Monique Zijp - artistieke en algemene leiding, concepten en regie
Loes Reiling - muzikale leiding, compositie en performance
Roel Kox - regie, performance en educatie
Reg Gruson - film, fotografie en vormgeving
Karen Sibbing -  junior medewerker educatie, organisatie en performance
Tamar Kocken - educatie en spel
Oscar Trompenaars -  junior medewerker performance, organisatie en educatie
Kim Mathura - productie en relatiebeheer
Annette Zephat - financiële administratie
Jacqueline Hamelink - cello en performance 
Max Gruson - webdesign en -development
Rosemarijn Lankheet - stagiaire

Raad van Toezicht:
Marjo Frenk - voorzitter
Kristel Zegers - vice-voorzitter
Wilbert van Herwijnen - penningmeester
Coen Pots - lid

EELT Theatercollectief wordt op meerjarig basis ondersteund door Provincie Noord-Brabant. 

Voor vragen over EELT, om mee te doen, voor voorstellingen op locatie, theater voor je bedrijf, instelling, erfgoed of school, mail naar info@eeltweb.nl